Показват уникални женски накити на най-богатите котленски фамилии през Възраждането

Сред експонатите е триелементова метална гривна, която е принадлежала на Неша Раковска – сестрата на Георги Раковски

Снимка: бТВ

Снимка: бТВ

По случай 8 март в Котел показват уникални женски накити от Възраждането. Експонатите са изложени в Кьорпеевата къща – първия музей в града.

Показани са гривни, пафти и накити за коса, собственост са на най-богатите котленски фамилии. Досега те са стояли в касата на музея заради страх от кражби.

Сред експонатите е триелементова метална гривна, която е принадлежала на Неша Раковска – сестрата на Георги Раковски, разказва пред bTV уредникът на музея Стефан Иванов.

Накитите са дело на най-добрите ювелирни школи в Европа. Котленските търговци радвали с тях жените си след дълго отсъствие от дома.

„Куните са били носени от Йерусалим. Повечето са изработени от бронз, сребро, месинг, с частична или пълна позлата, или след това са обработвани с цезий“, разказва Иванов.

За красотата на жените в Котел се носели легенди, а някои от тях оставили следи в европейската история. Анна дьо Ньоай, например, е известна поетеса от рода на Софроний Врачански. Тя е живяла във Франция и е била Кавалер на почетния легион, разказва Иванов.

Изложбата ще остане в музея до края на седмицата.