Експерт: В някои страни нямат проблеми с къщи за гости, а с голф игрища, обявени за пасища

Зам.-председателят на Европейската сметна палата Илияна Иванова коментира случая

Българският случай с финансирането с пари от ЕС на къщи за гости, които не се използват по предназначение, не е уникален. В различни периоди и в други страни от ЕС е имало подобни казуси – както с къщи за гости, така и с голф игрища например, които се декларират като пасища. Това каза в интервю за БНР Илияна Иванова, която е българският представител в Европейската сметна палата (ЕСП) с ранг на заместник-председател.

Пред БНР тя обясни, че нередностите са неумишлено действие, докато при измамите става дума за умишлено ощетяване на европейския бюджет. Европейската сметна палата не се занимава с разследване на измами с еврофондове, а само с одитиране на нередности, каза още Иванова.

Тя коментира, че последната проверка на ЕСП, която обхваща усвояването на кохезионните фондове в 7 държави от ЕС, включително България, има за цел анализ на работата националните правителства и на Европейската комисия, тъй като в случая става дума за споделено управление. Проверени са България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Докладът на Сметната палата отправя общо 5 препоръки – 3 към проверените държави и 2 към Европейската комисия. България е сред малкото държави, които са изпълнили и трите препоръки. Те са свързани с приемането на стратегии за борба с измамите, включване и на външни органи и институции в тази борба и създаване на платформата АРАХНА, даваща общодостъпна информация за всички европейски програми.

България е сред страните, които използват най-пълноценно системата АРАХНА, докато тя се ползва доста по-ограничено например в Германия и скандинавските страни, посочи Иванова.

Тя добави, че във всяка от проверените държави има проблеми, но има и добри примери и не бива да си затваряме очите както за нередностите, така и за постиженията.

Илияна Иванова коментира, че най-висок е процентът на констатирани нередности при усвояване на еврофондове е в Словакия -  2,13, докато в страни като Люксембург и Финландия този процент е 0. България е по средата в тази таблица, каза още тя и подчерта, че нивото на грешки при управлението на европейските програми за целия ЕС намалява прогресивно и стабилно.

Иванова добави, че предстоящата проверка на ЕСП на строителството на пътища с пари от ЕС е включена в годишната програма на институцията, обхваща няколко държави и не е свързана със сигналите, които българската опозиция е подала към Брюксел. Тя каза още, че това е част от стандартните процедури, а докладът се очаква към средата на следващата година. В рамките на проверката ще бъдат одитирани България, Испания, Чехия и Полша.