Утре Бойко Борисов открива Третия икономически форум в Делфи

Форумът е от изключително значение за перспективите на региона, затова е наречен още "малкия Давос"

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще отрие утре вечер Третия икономически форум в Делфи, заедно с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, бивш кмет на Атина.

Икономическата среща в съседна Гърция има изключително значение за перспективите в развитието на региона. Не случайно форумът често се нарича „малкия Давос".

Срещата на Борисов с еврокомисаря Аврамопулос е много важна, защото той е един от водещите застъпници на тезата, че е крайно време Съветът на Европейския съюз да гласува приемането на България и Румъния в Шенген, съобщава Епицентър.бг.

„Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността“, заяви .Аврамопулос по време на дебати в ЕП.

Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим, е неговата позиция. В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България, убеден е Аврамопулос.

Последната визита на министър-председателят Борисов в Гърция бе на 6 септември 2017 година, когато заедно със своя гръцки колега Алексис Ципрас подписаха меморандума за скоростния жп коридор, който ще свърже пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. 

Според предварителните сметки на транспортните министерства проектът ще струва на България около 1 млрд. и 70 млн. евро. Очаква се целият проект да достигне около 4 млрд. евро.Очакванията се проектът да се изпълни за срок до 10 години. Според някои експерти високоскоростния жп път ще отвори директен път на Гърция към руските пазари.