US медия: Нова война може да избухне на самата граница на Европейския съюз

Отношенията между Гърция и Турция се върнаха с почти 100 години назад, пише в. "Крисчън сайънс монитор"

Докато целият свят следи с тревога ситуацията в Близкия изток и Корейския полуостров, нова война може да избухне на самата граница на Европейския съюз, пише американският в. "Крисчън сайънс монитор". 

В обширен материал изданието предрича нов въоръжен конфликт на Балканите. Отношенията между Гърция и Турция се върнаха с почти 100 години назад. Напрежението между двете съседни държави и членки на НАТО се покачва с всеки изминат миг. Медията припомня случая със задържането на двамата гръцки военни край Одрин на 2 март и решението на турския съд да ги остави в ареста. 

"Крисчън сайънс монитор" припомня и ареста на турския общинар в Гърция за нелегално преминаване на границата. "Неразрешеният въпрос за разделения от 1973 г. на гръцка и турска част Кипър, подновеният спор около няколкото малки острови в Егейско море, над които прелитат самолети и на двете армии и други проблеми не допринасят за сигурността в региона", пише още вестникът. 

"Словесните нападки на националиста и заместник на гръцкия премиер Алексис Ципрас - Панос Каменос, който нарече турския президент Реджеп Ердоган психичноболен, както и изявления на полуофициални лица в Анкара за възстановяване на Османската империя показват само едно - прехвърчане на искри, които може да запалят нова Балканска война. 

А един произволен изстрел някъде по гръцко-турската граница може да бъде фатален на мира в района", предполага "Крисчън сайънс монитор".