US генерал: Ако Русия, Китай или друг противник види в небето F-35, значи "Тук сме" (ВИДЕО)

САЩ работи по нова концепция за действие на чужда територия, която само се обсъжда

Дейвид Голдфейн

Дейвид Голдфейн

"Ако Китай, Русия или друг противник на планетата някога видят във въздушното си пространство F-35, това означава две думи - "Тук сме". Това заяви началникът на щаба на американските военновъздушни сили ген. Дейвид Голдфейн пред вашингтонския "Брукингс инститюшън". Думите му бяха по повод нова концепция за действия на чужда територия, която още само се обсъжда и не е част от официалната стратегия на Пентагона.

"Всъщност, появата на този самолет - ако изобщо го видите - няма да означава "Тук сме", а "Отдавна сме тук", тъй като той никога не действа самостоятелно. Това ще е "всепроникващата" част на обединените ни сили", допълни той.

Според генерала преди навлизането с F-35 на терен вече ще са започнали да действат отряди на спецчастите, а край бреговете ще са се разположили подводници. "Това ще означава, че отдавна сме тук, отдавна ви наблюдаваме, знаем какво се случва и вече сме преодолели всякаква защита, на която сте разчитали. Отбраната ви е с пробойни като швейцарско сирене, знаем къде са тези дупки, можем да ги използваме, можем да преминем през тях и да държим на мушка обекти от вашата територия."

Голдфейн обясни, че концепцията се разработва с всички заинтересовани части от армията и администрацията. Тя е основана на идеята за асиметрично предимство за обединен екип, което трябва да принуди противника да решава едновременно множество сложни задачи в най-различни направления. Планът включвал тайно съвместно проникване на чужда територия по суша, възух и море, което сериозно би затруднило противника.

Генералът казва още, че реализирането на концепцията е оценено на около 135 млрд. долара, което вероятно означава, че тя всъщност доста е напреднала, щом се е стигнало до финансовите ѝ измерения.

Идеята е да се атакуват слабите, а не силните страни, на противника, което за нас е фундаментална промяна в културен и технически план, допълва той. "В крайна сметка, това е мрежова война в реално време, където трябва да бъдат "стелт" не само самолетите и подводниците, но и сухопътните части."/

(източник: "Дневник")