Ураганният вятър наду 10 пъти цените за рязане на дървета

Ако допреди седмица тарифата е била между 100 и 200 лева, в момента е от 1000 до 2000 лева

Силният вятър, който усложни обстановката основно на територията на София и област Враца, наду цените за спешно рязане на дървета с десет пъти. Това установи проверка на „Монитор“ във фирмите за подобен тип услуги. Ако допреди седмица тарифата за премахване на опасно дърво е била между 100 и 200 лева, в момента таксата е от 1000 до 2000 лева. В сайтовете на компаниите обявените цени започват от скромните 30 лева, но има и опция „договаряне според обстановката“. Последното включва близост на сгради, височина на дървото, вид и дори дълбочина на корените му. Именно в „договарянето“ е и повишаването на крайната сметка, тъй като силният вятър повишавал риска при работа. За това 30-те лева не стигат дори и за посещение до адреса, където се намира опасното дърво. 

Според кратко обяснение от алпинистите с резачки дори отрязването на ниска липа в опасното време излиза 500 лева. Тополи, орехи и борове могат да ни струват дори 5 бона. В цената обаче влиза и нарязването на удобни за горене парчета от по 40 сантиметра. Резачите предлагат и опцията за по-ниска цена, но при условие, че приберат за себе си дървения материал. Дори тогава обаче сумата няма да спадне под 400 лева, ако времето е лошо. 

„Друг проблем, който често се явява пред дърварите, е липсата на разрешително от общината. Те изискват да имат всички документи, че не е незаконно да отрежат даденото дърво. Заради действащото законодателство някои видове се водят защитени и дори да са в двора ви, то общината ще трябва да даде разрешение за отсичането му“, обясниха запознати. 

Дори при липсата на документи обаче дървосекачите се съгласявали да отстранят опасното дърво. Това обаче също струвало допълнително. В повечето случаи около 200 лева над уговорената тарифа. От няколко общини в близост до София също съобщиха, че външните фирми за отстраняване на клони и надвиснали над пътя дървета са вдигнали рязко тарифите си. Ако доскоро те са се съгласявали на по-скромни договори, то сега сумите за обезопасяване на булевард от около километър, надхвърляли 10 хил. лева. Освен това работниците отказвали да чакат търг за поръчките, а искали парите незабавно да постъпват в сметките им с директно плащане, за да започнат работа.