Уолстрийт на прага на рекорд - 3453 дни без големи кризи

Това го прави най-дългия "бичи пазар" (пазар, който се характеризира с покачващи се цени - б.р.) от Втората световна война

Подкрепен от период на извънредни парични стимули, последвани от щедро орязване на данъците, "Уолстрийт" се изправя пред поредния исторически момент тази седмица. Американският фондов пазар ще отбележи 3453 поредни дни без спад, който превишава 20%, съобщава Агенция Франс прес. 

Това го прави най-дългия "бичи пазар" (пазар, който се характеризира с покачващи се цени - б.р.) от Втората световна война, според водещи статистици на Уолстрийт. Както и окуражаващ символ, тъй като е признак, че има живот в този пазар, каза Сам Стовал, главен инвестиционен специалист в CFRA Research, посочва БТА.

Продължителният оптимизъм на пазара започна през март 2009 година, веднага след като финансовата криза заличи над половината от стойността на широкия американски борсов индекс S&P 500. Когато котировките спаднат с най-малко 20% спрямо предишния си рекорд те излизат от "бичия пазар" и влизат в "мечия пазар".

Сегашният "бичи пазар" започна на фона на спешните мерки, взети от Управлението за федерален резерв (УФР), което въведе супер ниски лихви и се опита да насърчи допълнително инвестициите чрез покупки на облигации за милиарди долари по програма популярна като количествено облекчаване (QE).

Този "бичи пазар" започна при толкова ниски лихви, каквито не е имало при никой друг "бичи пазар", каза Стовал. Това даде тласък на икономическото развитие, както и на повишаването на печалбите, допълни той.

Акциите на "Уолстрийт" избегнаха големи спадове, въпреки че УФР прекратява политиката на "лесни пари".

Котировките получиха допълнителна подкрепа в края на 2017 година, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и републиканците от Конгреса успяха да прокарат реформа, която намали данъка върху корпоративната печалба от 35% на 21 %.
Това доведе до огромно повишение на печалбите. Компаниите от S&P 500 отчетоха скок на печалбите си за второто тримесечие от близо 25% на акция спрямо година по-рано, според FactSet.

"Бичите пазари не умират от старост, те умират от страхове," каза Стовал, според когото рецесията е най-големият риск за "бичия пазар".

Много анализатори обаче все още са убедени, че икономиката на САЩ ще остане силна и ще избегне спада още известно време.
Пазарът например все още изглежда е в състояние "да изчакаме и да видим" дали ще настъпи евентуалното икономическо забавяне заради митата въпреки множеството действия на Тръмп срещу водещи търговски партньори.

Бих бил по-притеснен, ако финансовите резултати на компаниите или ако водещите икономически показатели отчетат забавяне.

Тогава може да се мисли за край на цикъла, каза Арт Хоугън главен стратег по пазарните въпроси в B. Riley FBR.

"Не се притеснявам за продължителността на "бичия пазар", допълни той.

Ключовите рискове за този пазар включват Управлението за федерален резерв, което е по средата на период на повишение на лихвите. Това пък притеснява анализаторите, тъй като то може в крайна сметка да вдигне лихвите по кредитирането до проблемни равнища. Едно от опасенията е, че неочакван скок на инфлацията може да накара УФР да ускори повишението на лихвите си и така да предизвика сътресения в световната икономика.

Въпреки поредицата повишения на ставките американските водещи лихвени равнища все още са в границите 1,75 - 2%. Според Стовал лихвените равнища ще трябва да надвишат най-малко с 1,5 % инфлацията или да достигнат около 4 %, за да извадят от релсите борсовите котировки.

Високата пазарна капитализация на компаниите също е притеснителна. Днес съотношението на стойността на акциите спрямо корпоративните печалби е сравнително високо в историческа перспектива и е в същия диапазон като през 2007 година преди финансовата криза.

Това съотношение обаче е доста под равнището преди спукването на балона на интернет компаниите от края на 90-те.

Тези равнища изглеждат доста добре, доста по-добре, отколкото в началото на годината, каза главният икономист на FTN Financial Крис Лоу.

Той отбелязва, че корпоративните печалби са се повишили след намаляването на данъците, като допълни, че печалбите на борсата тази година отчитат забавяне, въпреки че печалбите на компаниите са страхотни.