Уолстрийт джърнъл: Будапеща си затваря очите за кремълските агенти и дори ги покрива

Унгарското контраразузнаване наскоро е получило информация от западна служба, че руски агент е влязъл на територията на членката на ЕС, пише изданието

Виктор Орбан и Владимир Путин

Виктор Орбан и Владимир Путин

В гнездо на руски шпиони се е превърнала Унгария, написа Уолстрийт джърнъл.

Москва е засилила своето влияние в централноевропейската държава през последните години и агенти на руските служби са си свили много удобно гнездо там. Изданието посочва, че Будапеща си затваря очите за дейността на кремълските агенти и дори покрива шпиони.

Унгарското контраразузнаване наскоро е получило информация от западна служба, че руски агент е влязъл на територията на членката на Европейския съюз. Малко по-късно от Будапеща е дошло нареждане гражданинът на най-голямата по площ държава в света да не се закача.

Унгарският премиер Виктор Орбан е критикуван от Брюксел и политици от ЕС заради близките му връзки с Владимир Путин.

След като дойде на власт през 2010 г., унгарският премиер Виктор Орбан се сближи с Москва, като започна често да се среща с руския президент Владимир Путин и сключи сделка за руски заем от 10 милиарда евро за проекта за АЕЦ "Пакш II".

Предполагаеми руски разузнавателни операции засегнаха пряко и Унгария. През април новинарският онлайн портал 444.hu съобщи, че правителственият уебсайт за национална консултация, в който унгарците бяха помолени да отговорят на редица въпроси за личните си възгледи, използвал код за проследяване, принадлежащ на руската компания "Яндекс", която препращала данните на унгарците на сървър в Русия. Унгарската Национална агенция за защита на личните данни под натиска на критиците, твърдящи, че "Яндекс" се подчинява на руските закони да споделя информация с руските служби, ако това бъде поискано, обяви по-късно, че ще разследва всяка потенциална злоупотреба с личните данни на унгарците,за които правителството в началото увери потребителите, че няма да бъдат споделяни с трети чужди страни.

Някои служители на унгарските служби са притеснени, че правителството на Орбан прави Унгария уязвима за дейността на Русия.