Доживотни присъди за българи, трафиканти на хора, поиска унгарската прокуратура

Трагедията се разигра на границата австрийско унгарската граница, където откриха мъртви 71 мигранти

Трагедията се разигра на границата австрийско унгарската граница, където откиха мъртви 71 мигранти
Прокуратурата в Унгария поиска  затвор доживот за четирима трафиканти на хора, пряко замесени в гибелта на 71 мигранти през 2015 г. В тази трагедия са замесени поне 7 български граждани.

Общо 11 души са обвинени в трафик на хора, но четирима от тях са и с обвинение в убийство, съобщава Дневник. Става дума за ръководителя на престъпната мрежа - живеещ в Унгария 30-годишен афганистанец, за 31-годишен българин, за 51-годишен българин от ливански произход, както и за водача на камиона.

Двама от обвинените още се издирват и ще бъдат съдени задочно. Делото ще се води в съда в Кечкемет, тъй като камионът е тръгнал от района. Бандата е прехвърлила на Запад около 1200 души.

За останалите обвинението предлага фиксирани срокове затвор без право на обжалване и експулсиране след излежаването им, съобщи Ласло Нанаси от прокуратурата в Бач-Кискун. Разследването приключи миналия април и прехвърли резултатите на прокуратурата с препоръка разкритите лица да бъдат съдени, включително за предумишлено убийство. Причината е, че половин час, след като камионът е потеглил към Австрия, задушаващите се хора са започнали да блъскат по стените на металния контейнер и да крещят, че не им достига въздух, но шофьорът е продължил по пътя.

Трагедията се разигра през август 2015г., когато в Австрия близо до границата с Унгария бе открит изоставен хладилен камион със 71 души, задушили се в плътно затворената товарна част. През октомври 2016г. прокуратурата заяви, че 7 от задържаните 8 души са български граждани и че е поискано предаването на още трима българи, заподозрени, че са работели като шофьори за престъпната организация.

Тогава унгарските органи на реда съобщиха, че някои от задържаните са направили самопризнания, докато други отричат да са замесени в гибелта на хората в изоставения камион. Десетките нелегални мигранти са били оставени 3 часа да агонизират, докато умрат всички.

Австрийската полиция откри други 67 души в подобен камион, използван от същата група. Афганистанецът, лидер на трафикантите, живеел в Унгария като бежанец от март 2013 г. и се занимавал активно с прехвърляне на хора от Сърбия към Австрия и Германия поне от февруари 2015 г.