Умора на слуха

Може ли шумът да разболее ушите?

Известно е, че дългите часове четене или взиране в екрана на компютъра изморяват очите. Много по-малко знаем за умората на слуха, но тя съществува и ако е прекалено продължителна, може постепенно да доведе до глухота.

За какво става дума?

Когато звукът проникне в ухото, той най-напред среща тъпанчето, което го превръща във вибрации. Те от своя страна преминават през различните части на ухото, за да достигнат до кохлеата(охлюва) във вътрешното ухо, където се намират окончанията на слуховия нерв. Чрез него нервните импулси се предават на мозъка.
При раждането на човека ухото разполага с 15 000 космести клетки, разположени върху кохлеата – това е нашият слухов капитал. Той е безценен, защото косместите клетки играят ключова роля в научаването и разбирането на говоримия език. Когато са разрушени, те не се възстановяват никога повече. Всеки шум, надвишаващ 80 децибела, може да ги увреди и да предизвика слухова умора. Колкото по-силен е шумът, толкова по-бързо става това. Нужни са 8 часа излагане на шум от 80 децибела, за да се наруши слухът, но само 1 час е достатъчен, за да се стигне до щети при шум от 89 децибела и едва няколко минути, ако децибелите са 100.
Един концерт или престой в дискотека подлагат ушите ни на шум от 105-110 децибела, а границата на болката е 120 децибела.

Какви са симптомите?
Най-често човек има чувството, че ушите му са запушени с памучни тампони. Друг симтом е усещането за жужене. Става по-трудно да се различават звуци и гласове, когато наоколо има шумов фон.
Слуховата умора не е психическа или физическа умора, свързана с продължителен шум от работна атмосфера. Например, ако работите в ресторант, шумът е от 70 децибела и не е опасен за здравето на ушите ви, но може да предизвика стрес, раздразнимост, трудности в съсредоточаването, депресивни състояния. Така е и с градския шум – той изморява тялото и духа, но нивото му не е опасно за слуха.
Някои хора са по-чувствителни към шума, например тези, които са страдали от многобройни отити. Има и лекарства – антибиотици, диуретици, които могат да подсилят тази чувствителност.

Какво може да се направи?
На ушите трябва да се осигури почивка в спокойна атмосфера в продължение на два-три пъти повече време, отколкото е траело въздействието на вредния шум. Ако въпреки това симптомите продължават, консултирайте се с лекар. До 1-2 дни след слуховата травма може да се въздейства с кортикоидни лекарства, които позволяват да се възстанови частично изгубения слухов капацитет. Важно е да се реагира бързо, защото терапевтичните шансове са много слаби след 7 дни.
 
Какви са последиците за слуха?
Косместите клетки загиват, без да си даваме сметка за това. Най-често близките първи забелязват отклонението от нормалния слух. Дори и ухото да се възстанови, слуховата умора продължава да вреди, като ускорява неговото остаряване. Така наречено старческо отслабване на слуха може в такива случаи да започне още на 50-годишна възраст.
Глухотата не е единственият риск. С течение на времето слуховата умора може да доведе до постоянен шум в ушите или до хиперакузис – свръхчувствителност към всякакъв шум.
Превенцията е лесна. Запушвайте ушите си по време на концерт, носете предпазни слушалки, когато работите с шумни машини, намалете звука на уокмена до 60% от капацитета му.

Колко децибела?
- Разговорът с тих глас, шушкането се равняват на 20-30 децибела.
- Нормален разговор и шум от пералнята – 60 децибела.
- Шум в класната стая през междучасието – 80 децибела.
- Шум от бормашина – 100 децибела.
- Шум от излитане на самолет – 120 децибела.
- Взрив – 140 децибела.
- При шум от 120 до 140 децибела са достатъчни няколко секунди, за да се нанесат щети на слуха.
- При шум от 100 децибела – 5 минути на ден.
- При шум от 89 децибела – 1 час на ден.
(zdrave.rozali.com)