Украйна удължи до 2020 г. ограниченията върху вноса на стоки от Руската федерация

Правителството на Украйна разшири ограниченията върху вноса на стоки от Русия, за да осигури защита на националните интереси и украинския бизнес, съобщава "Гордон". 

В съобщението на пресслужбата на Министерството на икономическото развитие се подчертава, че става въпрос по-специално за двата декрета от 30 декември 2015 г., разработени от ведомството, които предвиждат пълна забрана на вноса на редица стоки от Руската федерация, както и налагането на мита върху някои стоки от Русия, които до 2015 г. бяха освободени от мита.

Пресслужбата подчертава, че са взети такива мерки, за да се гарантира защитата на националните интереси и украинския бизнес.

"За някои руски стоки вместо нулевата ставка, която е в сила по споразумението за установяване на режим на свободна търговия между страните от ОНД, от 2 януари 2016 г. е в сила така нареченият най-облагодетелстван режим на СТО, който налага високи ставки на митата за внос".

Ограниченията важат за следните руски продукти: хранителни продукти (млечни продукти, чай, кафе, бира, алкохол), козметични продукти за лична хигиена (шампоани, душ гелове, сапун), химически продукти за селското стопанство (хербициди, фунгициди, родентициди), калиев хлорид, както и железопътно оборудване (локомотиви, вагони и оборудване за коловози) и др. 

Преводач: Faktor.bg