Близък до Путин украински политик предлага сделка с Москва

Новият президент на Украйна може да си върне контрола над отцепническия Донбас, обяви Виктор Медведчук

Виктор Медведчук с Владимир Путин

Виктор Медведчук с Владимир Путин

Новият президент на Украйна може да си върне контрола над отцепническия Донбас в рамките на месеци, както и да получи евтин газ и сериозни инвестиции от Русия, ако сключи сделка с Москва. Това заяви най-близкият съюзник на Кремъл в Украйна Виктор Медведчук преди президентския балотаж в страната в неделя, предаде Ройтерс.

Проучванията сочат, че на него с голямо мнозинство политическият новак Володимир Зеленски ще надвие настоящия държавен глава Петро Порошенко.

Кремъл иска да узнае повече за Зеленски, 41-годишен актьор, за да разбере дали може да сключи сделка с него, каза Медведчук, който е сочен за близък до Кремъл. Кръстник на дъщеря му Даря е руският лидер Владимир Путин.

„В Москва нямат никакви очаквания. Искат да видят какво ще стане по-нататък, кой ще бъде в антуража на Зеленски и какво ще направи той и с кого“, каза украинският политик и лидер на общественото движение „Украински избор“.

Кремъл ясно е посочвал, че ще бъде доволен от загубата на Порошенко, но не е коментирал Зеленски, заявявайки само, че следи становищата на кандидатите отблизо и се надява всеки нов президент да може да приложи мирна сделка за Донбас.