Учени откриха връзка между цвета на очите и показателите на човешкото здраве

Тъмнооките са по-предразположени към алкохолна зависимост, за разлика от светлооките

Американски учени заявиха, че са успели да установят връзката между цвета на очите на хората и общите показатели за тяхното здраве, пише replyua.net, позовавайки се на zdorovia.com.ua.

Експертите отбелязват, че по цвета на очите на човек може да се определи към кои заболявания е най-предразположен. Както показват резултатите от проучването, хората със светлозелени и сиви очи имат висока степен на чувствителност към слънцето. Следователно те са най-предразположени към появата на заболяване като меланом. Пигментацията от този вид може също да има отрицателен ефект върху ретината. Това се отразява негативно върху човешкото здраве в по-зряла възраст. Проблемите с очите в повечето случаи имат хората с тъмни очи - черни и кафяви, както и зеленооките. Те често страдат от катаракта.

Цветът на очите може да се използва за определяне на реакцията на човешкото тяло върху употребата на алкохолни напитки. Хората с тъмни очи имат по-голяма податливост към алкохола, докато светлооките са много по-малко склонни да страдат от алкохолна зависимост.

Учените казват, че няма да спират дотук и ще продължат да изучават този вид взаимозависимост.