Учени предсказват увеличаване на силните земетресения през 2018 г.

Броят на жертвите ще зависи от подготвеността на хората

Често въртенето на Земята около нейната ос се забавя с няколко милисекунди на ден. Това не дава никакво отражение върху ежедневния живот на хората и затруднява само тези, които трябва да измерят скоростта на въртене на Земята с голяма точност.
Тази ситуация обаче може скоро да се промени, ако хипотезата на двама учени се потвърди. В изследване, публикувано в списание  Geophysical Research Letters, цитирано от megavselena.bg, Роджър Билам от университета в Колорадо и Ребека Бендик от университета в Монтана предсказват, че поради забавеното въртене на Земята около оста й през 2018 г. ще станем свидетели на многобройни и силни земетресения.

Билам и Бендик са проучили всички земетресения с магнитуд 7 и повече по скалата на Рихтер, случили се на планетата след 1900 година. Те са открили, че приблизително на всеки 32 години големите земетресения се увеличават. Единствената корелация, която те открили, било забавянето на въртенето на Земята в петгодишен период преди увеличаване броя на силните земетресения.

„Тази връзка може и да изглежда налудничава, но като помислихме повече върху нея, тя стана по-ясна. Известно е, че Земята преминава през регулярни десетгодишни периоди на забавяне на скоростта й на въртене. Наред с това обаче скоростта й може да бъде повлияна дори от климатични промени, като силни циклони или активирането на топлото океанско течение „Ел Ниньо“ например“, казва Бендик пред списание "Сайънс".
В центъра на Земята има твърдо вътрешно ядро от желязо и никел, след това е разположено външно ядро от течни  желязо и никел, след него е течната мантия на Земята и най-отгоре идва твърдата земна кора.

Макар да не дават обяснение защо, според Билам и Бендик често земната мантия се приближава с малко до земната кора. Това променя движението на вътрешното течно ядро на Земята. От своя страна това повлиява върху магнитното поле на Земята, което предизвиква промяна и на скоростта на въртене на Земята и променя дължината на деня с няколко милисекунди. През последните 4 години става именно това и Земята забавя скоростта си на въртене.

Според двамата изследователи изводът е ясен – през 2018 г., когато ще завърши петгодишният цикъл на забавено въртене на Земята, ще сме свидетели на нарастващ брой силни земетресения и вместо обичайните 15-20 за година, те могат да достигнат до 25-30.
Двамата учени не дават прогноза къде могат да станат силните земетресения, но казват, че много от тях стават на места, където не засягат хората. Те все пак напомнят, че степента на разрушителния ефект и броя на човешките жертви вследствие на земетресенията зависи от подготвеността на съответните страни, където те се случват. Дават за пример земетресението от 7-ма  степен в Хаити през 2010 г., което отне живота на повече от 100 000 души и го сравняват със земетресението в Япония през 2011 г. със сила от 9-та степен, което означава освобождаването на 1000 пъти повече енергия от тази освободена в Хаити, но дадените жертви са значително по-малко – 18 000 души, поради по-доброто строителство и подготвеността на хората в Япония.