Учени доказаха - храни с ниско съдържание на протеини удължават живота

Този факт изследователите обясняват с липидите, секретирани от кожата

Приемането в ранна възраст на храни с ниско съдържание на протеин може да повлияе положително на продължителността на живота. До това заключение са стигнали учени от Лондонския университет Франсис Крик, чието изследване публикува Phys.org., посочва "Дарик".

В своята работа биолозите използвали плодови мушици - дрозофила, две трети от чиито генни заболявания съвпадат с тези при човека. Онези от тях, които са получавали храна с минимално протеиново съдържание в младостта си, са живели два пъти по-дълго от останалите.

Според учените такива резултати могат да се обяснят с липидите, секретирани от кожата. При диета с високо съдържание на протеини тези съединения се отличават с повишена токсичност и по-малко защитават от вещества, които ускоряват стареенето.

"Хората, както и дрозофилите, отделят липиди, които овлажняват и защитават кожата от ежедневното въздействие на околната среда. Но те също така могат и да вредят, влизайки в реакция със слънчевата светлина и други стресови фактори, което води до образуването на вредни химикали, които ускоряват стареенето", обясни един от авторите на изследването - д-р Алекс Гулд.