Творците от БНР протестират с концерт под прозорците на Горанов

Мизерните заплати е причина за недоволството на музикантите от националното радио

снимка: БНР

снимка: БНР

Около 200 професионални музиканти от съставите на Българското национално радио се събраха пред сградата на Министерството на финансите с искане за адекватно заплащане на труда им. Творците от симфоничния оркестър, смесения хора, бих бенда и оркестъра за народна музика превърнаха протеста в своеобразен концерт на улицата.

Техните заплати са около два пъти по-ниски от средните за столицата. Пред БГНЕС една от изпълнителките посочи, че струните за нейния контрабас струват 400 лв., а месечното й възнаграждение е 680 лв.

Именно мизерните заплати са сред причините да не идват млади музиканти. А мисията на оркестрите е особено важна, защото те пълнят музикалните фондове на БНР.

Генералният директор на радиото Александър Велев, който подкрепя протеста, вече заяви, че е необходимо целево увеличение на бюджета на обществената медия, за да се повишат заплатите.

Въпросът със заплатите на музикантите от БНР ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламентарната комисия по култура и медии в четвъртък. Преди това, обаче, в сряда протестен концерт ще има и пред Министерския съвет.