Творци и общественици подкрепиха "Денят започва с култура" по БНТ

Професионални организации излязоха с нарочна декларация в защита на предаването по обществената телевизия

Професионални организации и творчески съюзи като Съюза на художниците, на журналистите и "Музикаутор" излязоха с декларации в подкрепа на предаването "Денят започва с култура" по обществената БНТ. Вчера екипът му се оплака, че е обект на натиск от страна на програмния директор Емил Кошлуков.

"В последните дни сме свидетели на тревожни сигнали в пресата, свързани със съдбата и бъдещето на едно уважавано от нас предаване, знаково за Българската национална телевизия. В тази връзка ръководството на Съюза на българските художници (СБХ) се обявява в подкрепа на екипа, концепцията и мисията на "Денят започва с култура". Предаването е уникално по рода си в телевизионния ефир на нашата страна и в дълбочина отразява явленията, процесите и тенденциите във всички сфери на изкуствата и културата. Широкият му фокус обхваща ключови събития от национално и международно значение, но наред с това популяризира прояви с по-камерен или регионален характер, експериментални форми и артистични дебюти", пишат от Съюза на художниците (СБХ).

"Не на последно място, СБХ цени особено високо "Денят започва с култура", тъй като това е единственото предаване, което всекидневно представя пред максимално широка аудитория организираните от нас изложби и стимулира дискусионна среда по различни въпроси, свързани с проблемите на съвременното изобразително изкуство", отбелязват от СБХ. Те призовават други творчески съюзи и културни организации също да го подкрепят.

Освен Асоциацията на европейските журналисти вчера с позиция излезе и Съюзът на журналистите. Оттам призовават генералния директор на БНТ Константин Каменаров да защити свободата на словото и плурализма на мненията, а Съветът за електронни медии да се произнесе по реда на Закона за радиото и телевизията.

Писмо в подкрепа на предаването изпратиха и от организацията за колективно управление на права "Музикаутор", които имат съвместна рубрика с предаването, посветена на авторското право. "Като организация, представляваща близо 3000 български творци, "Музикаутор" изразява подкрепата си към мисията на предаването на Българската национална телевизия "Денят започва с култура", пишат оттам.

"За нас е от ключово значение в България да има ефир, чрез който да бъдат промотирани идеите и ценностите на културните и обществените ни дейци. Мисията, заради която съществува предаването, обаче е важна не само за културата, а за цялото общество. Запазването на този остров в националния ни ефир гарантира, че българските ценности няма да се размият в комерсиалното, а напротив – че "Денят започва с култура" ще продължи да показва достиженията и истинските проблеми пред българската култура, независимо колко са популярни те за обществото", гласи тяхното становище.