Твърдица посреща „July Morning”

Организаторите са подготвили за жителите и гостите на балканското градче на 30 юни от 21.30 ч. едно истинско рок изживяване

За втора година Община Твърдица предлага на жителите и гостите на балканското градче посрещане на „July Morning”. Мястото на рок купона е Потопената църква в местността „Запалня“ край язовир „Жребчево“, а началото е от 21 часа на 30 юни. 

Тази година в посрещането на първото юлско утро ще си включат българските рок банди „Атлас“, „Конкурент“, „Обратен ефект“ и „Епизод“. 

Организаторите на „July Morning” канят всички жители и гости на Твърдица на едно истинско рок изживяване.

Традицията „July Morning” е свързана с хипи движението от 60-те години, а България е единствената страна, в която тя е  запазена и до днес. Посрещането на първия изгрев на месец юли е своеобразен символ на новото начало и надеждата за по-добро бъдеще. 

Традицията се ражда  във Варна през 1986 г. като протест срещу комунистическата власт, който се изразява в символиката на култовото парче на британската група „Uriah Heep” -  „July Morning”, издадена в техния трети албум през 1971 г. Посрещането на изгрева се възприема като своеобразен символ на ново начало и надежда за по-добро бъдеще. 

tvardica_1_.jpg

След падането на комунистическия режим младите хора променят смисъла на посрещането на първото юлско слънце и се отдалечават от хипарската идея или „старите хипари”. Именно основателите на движението решават да започнат да празнуват „ивнинга”, като се събират в черноморското село Варвара на 30 юни.

С годините традицията на „July Morning” придобива все по-голяма популярност сред младите хора, които чества посрещането на пъвото юлско утро най-вече на брега на Черно море. В някои населени места хората се събират и по поречията на реки и големи водни басейни.