Туск към САЩ: Търговските войни са лесни за губене

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом предупреди, че ще трябва да се вземат мерки за защита на работните места в Европа

Доналд Туск

Доналд Туск

Европейският съюз реагира остро днес на продължаващите заплахи на американския президент Доналд Тръмп за налагане на високи мита върху европейски стоки на пазара в Съединените щати.

"Търговските войни не са нито хубаво нещо, нито лесни за печелене. Тъкмо обратното – лошо нещо са и са лесни за губене", заяви Туск по повод изказване на съименника си от Вашингтон.

В Брюксел по-рано бяха оповестени евентуални контрамерки, в случай че Тръмп наложи мита върху вноса на автомобили, стомана и алуминий от Европа. Те включват налагане на мита върху американски стоки – от дънки, боровинки и уиски до мотоциклети.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом предупреди, че търговска война между съюзниците от двете страни на Атлантика не е в интерес на никого. "Искрено се надявам това да не се случи, защото в търговските войни няма победители! Ако не се случи, още по-добре – тогава ще можем да работим с нашите американски приятели и другите ни съюзници върху основата на проблема – свръхкапацитета в производството. Иначе ще трябва да вземем мерки за защита на работните места в Европа".

Годишният износ на европейска стомана за Съединените щати възлиза на 5 милиарда евро, а на алуминий – 1 милиард.

Белият дом обяви, че новата митническа политика ще бъде обявена до края на седмицата. В знак на несъгласие с намеренията на президента оставка подаде старшият му икономически съветник Гари Кон – бивш президент на "Голдман Сакс".