Две жени във висшите постове на ЕС се е задължил да осигури Доналд Туск

Възможно е ЕНП да остане начело на Еврокомисията, но не с водещия си кандидат Манфред Вебер

Доналд Туск

Доналд Туск

Белгийски и френски издания правят днес прогнози за разпределението на висшите ръководни длъжности в ЕС часове преди заседанието на Европейския съвет, на което ще се търсят решения. Според белгийския всекидневник "Соар" е възможно Европейската народна партия (ЕНП) да остане начело на Европейската комисия, но не с водещия си кандидат Манфред Вебер, отбелязва 24 часа.

Изданието прогнозира, че представител на преименуваните либерали ще оглави Европейския съвет на мястото на Доналд Туск. Допуска се, че това може да бъде холандският премиер Марк Рюте или белгийският служебен премиер Шарл Мишел.

Френското издание "Експрес" уточнява, че засега водещите кандидати за председател на ЕК на ЕНП Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на бившите либерали Маргрете Вестагер, не успяват да получат достатъчна подкрепа в Европейския съвет. Изданието предполага, че социалистите ще получат поста на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността, и ще поделят председателското място на ЕП със Зелените. Така председател на ЕП за две години и половина ще бъде социалист, а в останалите две и половина години - представител на Зелените.

Изданията отбелязват, че Туск, като преговарящ от името на държавите в ЕС за разпределението на най-висшите постове, е поел задължение да осигури място за две жени. Допълва се, че дадените прогнози са неокончателни и най-рано тази нощ ще стане известно дали се потвърждават. Според изданията е предвидено на 1 юли да се състои извънредно заседание на Европейския съвет, ако договорка не бъде постигната днес.