Цветанов разговаря с посланика на Индия Н. Пр. Пуджа Капур

Председателят на ПГ на ГЕРБ запозна дипломатът с политическата ситуация в страната

снимка: пресцентър на ГЕРБ

снимка: пресцентър на ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Индия Н. Пр. Пуджа Капур. Цветанов запозна посланичката с политическата ситуацията в страната.

Двамата обсъдиха и последните събития в региона на Западните Балкани и тенденциите в рамките на ЕС. Цветанов заяви, че България полага усилия да помага на всички страни от Западните Балкани по пътя им на евроатлантическата интеграция, както и да поддържа отлични приятелски отношения с всички свои съседи. На свой ред посланик Капур подчерта, че със своето Председателство на Съвета на ЕС, България се е доказала като лидер и визионер на Балканите.

По време на срещата бе отбелязано и засилването на двустранните отношения между България и Индия. Като пример за това бе посочено, че преди шест месеца след пауза от 15 години на посещение в България беше президентът на Индия, а само преди седмица след повече от тридесетгодишна пауза и министърът на външните работи. Посланик Капур изрази убеденост, че всички налични механизми на сътрудничество между България и Индия са възродени като е започнала работата и на Съвместната комисия по наука и технологии. Наблюдава се и бум в инвестициите от Индия в България в редица сектори като земеделието, информационните технологии, фармацевтиката и филмовата индустрия, отбеляза Н. Пр. Капур. Тя подчерта, че в резултат на индийските филмови продукции, заснети в България, страната ни става все по-популярна дестинация за туризъм. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е важно да се дава все повече гласност на сътрудничеството между двете страни, особено на инициативите в секторите култура, наука и информационни технологии, защото имено те биха позволили на младите хора взаимно да опознаят двете култури и да развиват своите професионални умения и бизнес начинания.