Цветанов: Недопустимо е, когато европейският елит се събира в София, да се обявява визитата на Радев в Русия

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Странно е, че когато тук е фокусът на всички европейски страни, ние да излизаме с тази новина – че руският президент Владимир Путин ще се срещне с президента Румен Радев в Сочи. Това обяви в студиото на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

По думите му няма противопоставяне между институциите предвид това, което се случи на последния Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Цветанов подчерта, че разговорите му с Радев са служебни, но той винаги е изразявал своята позиция, което обаче не трябва да се възприема като противоставане. 

Ние сме категорични в позицията си –  ГЕРБ е за евроатлантическия план за България и партията няма да направи отклонения от този път. Влизането ни в НАТО е една допълнителна гаранция за общата колективна сигурност на ЕС и в частнос за България, убеден е политикът. 

Цветанов посочи, че всички европейски лидери имат признание за това, че България заложи като приоритет интеграцията на Западните Балкани. 
Дадохме един сериозен тласък в тази посока и всеки европейски партньори признават, че това е един голям успех. Така България се превръща в лидер на региона. Утрешната декларация, която се надявам да бъде подписана от всичките 28 членки на ЕС ще даде нов тласък за осъществяването на следващите стъпки по присъединяването на Западните Балкани към ЕС, която е и една от целите на нашето европредседателство, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. 

Да се фокусираме върху позитивното и градивното и да извлечем максимални ползи за нашата страна. Това трябва да бъде акцентът – оценките на политическите лидери в ЕС, допълни той.

Партийният лидер подчерта, че е много важно да бъде запазена кохезионната политика и след 2020 година, като се отделят повече средства за миграция и сигурност, което е в интерес и на нашата страна като външна граница на Съюза. 

Като успех на нашето председателство политикът отбеляза и решаването на проблема, свързан с парламентарния контрол по отношение на Интерпол. Именно в София е бил постигнат пълен консенсус по темата, а от миналата седмица вече е приет и регламента, по който ще работи специална комисия. 

Цветан Цветанов коментира и горещата тема за българските превозвачи, които се канят да излязат на протест утре – в деня на най-важното събитие от българското европредседателство – срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Темата за превозвачите се поставя от българския министър на транспорта още през 2017 г. Активността на евродепутатите в ЕНП/ГЕРБ е много голяма, десетки са предложенията направени от тяхна страна – Андрей Новаков е техен вносител. Обвиненията на БСП са неоснователни, но те искат да дискредитират европредседателството, премиера и парламента. Ние не искаме да влизаме в този сценарий. Всички ние сме свидетели на фалшиви новини, които се подкрепят от политическите сили на опозиция. Не прави чест на БСП, че търсят тази конфронтация и ниглежиране на оценките, които дават европейските лидери на премиера и правителството. Ние трябваше да бъдем обединени по време на председателството. Защото съм убеден, че ако имахме синхрон в позицията за българските превозвачи, може би щяхме да бъдем по-силни в решаването на този проблем. Но е достойно признанието на лидера на ПЕС, който даде положителна оценка на българското европредседателство, коментира Цветан Цветанов.