Цвета Караянчева: Готови сме за вота на недоверие, това са инструментите на демокрацията

Отхвърлянето на ветото на президента не означава война с него, обясни председателят на НС

Цвета Караянчева

Цвета Караянчева

Готови сме за вота на недоверие. Това са инструментите на демокрацията, заяви пред БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя коментира и отхвърленото вето на президента върху антикорупциянния закон. "Отхвърлянетно на ветото на президента не значи, че сме във война. Имаме си своите аргументи. Този закон ще действа в рамката на една година и ще видим неговите плюсове и минуси. Трябва да се направи стъпка. Върхоете се превземат с бавни и решителни стъпки. Този закон е стъпка в правилна посока", посочи Караянчева.

"Проблемите се решават непрекъснато. Законите и промените, които се приемат в Народното събрание, са продиктувани от нуждите на хората", каза още тя.

С протестите през последните дни показахме, че не сме Северна Корея, коментира вчерашните протести Цвета Караянчева. Тя благодари на служителите на МВР за опазването на реда и за организацията на движението в столицата по време на официалното откриване на европредседателството и уточни, че униформените не са отказали от недоволството си, а просто са отложили протестите във времето. „Така се прави, диалог се прави по този начин“, посочи тя по повод изказването на премиера Бойко Борисов да се отпуснат пари за заплати на униформените. „Ние затова сме политици, за да покажем, че можем да решаваме проблемите на хората“, допълни тя. 

Председателят на НС коментира трогващата реч на Доналд Туск от вчера, която бе произнесена на български език. Председателят на Европейския съвет цитира стихотворение на Вазов. „Това беше прекрасен жест от негова страна. Аз дълбоко се развълнувах. Да покажеш такова познание за историята и за самата страна е голямо уважение", сподели Караянчева.