ЦИК: Пеевски и Карадайъ се оттеглиха преди да бъдат избрани за евродепутати

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ подадоха своите молби преди въобще да бъде обявено решението,  с което ние обявяваме избраните кандидати. В тази връзка това е едно оттегляне на съгласието като кандидати, за да може те да бъдат обявени за избрани. Това заяви Александър Андреев, говорител на ЦИК, в предаването "Лице в лице" по БТВ. "Случаят с Мария Габриел е малко по-различен. Тя трябва да се оттегли пред Европейския парламент, след като е излязло решението на ЦИК с имената на евродепутатите, а е  заявила, че остава еврокомисар", заяви още той.

"Гласовете "Не подкрепям никого" не влизат в официалната квота. Това значи, че мандатите са разпределени правилно. Санкцията за негласуване е заличаване от изборните списъци", допълни Андреев.

"Наличието на "мъртви души" не влияе върху разпределянето на мандатите. Това са хора, регистрирани в България и не би трябвало да се водят като такива", коментира говорителят на ЦИК.

"Въведеното от секционните комисии е в основата на извадените данни за евроизборите", завърши Александър Андреев.

Публикувано във факти.бг: Централната избирателна комисия наруши закона при обявяване на 17-те български евродепутати, като не съобщи имената на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. Те се водят избрани и като такива могат да подадат оставка само пред парламента в Брюксел. Това се прави, защото Пеевски е в несъвместимост като български и европейски депутат едновремено и трябва да се откаже от нашия парламент до края на мандата му. Това заяви председателят на "Движение България на гражданите” Димитър Делчев пред бТВ.

Централната избирателна комисия наруши закона при обявяване на 17-те български евродепутати, като не съобщи имената на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. Те се водят избрани и като такива могат да подадат оставка само пред парламента в Брюксел. Това се прави, защото Пеевски е в несъвместимост като български и европейски депутат едновремено и трябва да се откаже от нашия парламент до края на мандата му. Това заяви председателят на "Движение България на гражданите” заяви по-рано Димитър Делчев пред бТВ.