Цачева: Почувствах се горда от думите, които Доналд Туск каза за България

За този политически сезон имаме няколко приоритета, заяви правосъдният министър

Цецка Цачева

Цецка Цачева

„Днешният ден на европредседателството ни беше работен. Заседавахме по групи. Преди всичко направихме преглед на приетото до момента, тъй като приемаме председателството от Естония“, заяви в ефира на БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева. По отношение на създаването на Европейска прокуратура, правосъдният министър каза: „По време на българското председателство ще се направят първи стъпки за създаване на Европейска прокуратура, но тя реално ще заработи през 2022 година. Държавите-членки ще имат възможност да излъчат по един прокурор в нея. Тя ще се занимава по отношение на прозрачното разходване на еврофондовете“, обясни правосъдният министър и добави: „Създаването на този орган няма да е за сметка на тези, които вече съществуват."

От думите й стана ясно, че ОЛАФ ще има също своето място в разследването. "Важно е взаимодействието между различните служби и функциите им, които са различни. Трябва да изграждаме доверие между европейското правосъдие и разследващите служби. Много е важно да има бърз обмен на електронни документи. Досега това е ставало със заявка, проверка и по пощата. Трябва да използваме техническите нововъведения“, обясни още Цецка Цачева.

„Има много голям интерес от страна на магистратите по отношение на електронното правосъдие. Тук е важно да има баланс между публичния интерес и защитата на личните данни“. 

За този политически сезон имаме няколко приоритета, заяви още Цачева и ги изброи: „продължаване на реформата в съдебната система, пътната карта на съдебната система, друг приоритет е борбата с корупцията“.

Тя коментира и речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск: "Почувствах се горда от думите, които Доналд Туск каза за България."

Цецка Цачева коментира и Истанбулската конвенция.

"Има необходимост за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Всички държави-членки са я подписали, 17 са я ратифицирали, останалите са на път да го направят. Това е основен въпрос и на ЕК, и на договора ни за членство в ЕС. Аз съм "за" тази конвенция."

По думите й проблемът идва от недостатъчното вникване в текстовете на конвенцията. „Към нея има обяснителен доклад, в който ясно се казва, че определението за пол е само за нуждата на конвенцията. Трябва да го ратифицираме със съдържанието, което се влага. 99,9% конвенцията говори за защита на правата на жените“, увери тя. 

На въпрос дали ще ни се наложи текстове от нея да бъдат вмъкнати в учебните планове на децата в училище, Цачева заяви: „Конвенцията не ни задължава в учебните програми да влиза дефиниция на понятието джендър. Смисълът, който се влага е, че сме равнопоставени. В някои от действащите закони, ще има промени. Но преди това да се случи ще се проведе широк дебат“, увери Цачева.