Цецка Цачева: Има възможност да приемем Истанбулската конвенция с резерви

Това са направили много държави, които са ратифицирали до момента конвенцията, заяви правосъдният министър по време на дискусията

Цецка Цачева

Цецка Цачева

Има възможност Истанбулската конвенция да се приеме с резерви. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на дискусията на дискусията, която се провежда в СУ „Свети Климент Охридски“.
 
"Това са направили много държави, които са ратифицирали до момента конвенцията. От 28 държави членки, които са подписали, 17 са я ратифицирали, повечето със забележки. Аз също съм предложила да направим това, тъй като има разминаване с българското законодателство“, каза тя.
 
Тя подчерта, че безспорно най-много коментари предизвикало понятието джендър, което на български език няма пряк превод. „Използването на този термин като "пол", трябва да бъдат ясни, за да не се стига до спекулации и превратно тълкуване, че се прави нещо скрито или че под претекста на ненасилие, основано на женския пол, се цели нещо друго. В разбирането на конвенцията не може да се бори насилието, ако не се постигне равенство на мъжете и жените. Затова тя говори за социалните роли и обществени нагласи", обясни Цачева.
 
По думите й понятието „пол“ не замества понятията „жени“ и „мъже“, а цели преборване на стереотипите, свързано с пола и насилието над жени именно заради пола, затова конвенцията се бори с тези стереотипи и предразсъдъци, както и вредни традиции и обичаи, поставящи жените в малоценно положение спрямо мъжа. Според Цачева в конвенцията не се говори за задължение на правно признаване на трети пол, нито се говори за признаване на бракове между лица от един и същи пол.