Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още две лица

Той е сезирал правосъдното министерство след проверка на ВКС и ДАНС

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Във Върховната касационна прокуратура постъпват сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

По всеки от сигналите се извършва пълна проверка, като през месец юни 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията /на придобито българско гражданство/ по отношение на четири лица - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина, съобразно правомощията по чл. 31 от Закона за българското гражданство. 

В хода на извършваната от Върховна касационна прокуратура проверка са установени основания за отмяна на натурализацията /на придобитото българско гражданство/ от още две лица, граждани на други държави.

За всеки от тях главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Предложенията касаят:

- Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в гр. Кайро, Египет, придобил българско гражданство с  Указ от 23.08.2018 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години;

- Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани, роден в гр. Карачи, Пакистан,  придобил българско гражданство с  Указ от 23.08.2018 г. , поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата в Р България.