Цацаров поиска засилена охрана в спецсъда и прокуратурата

Предложението ще се разгледа от прокурорската колегия на ВСС утре

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да се засили охраната, така че да се гарантират правата на магистратите и гражданите, които посещават специализирания съд и прокуратура, съобщава "24 часа". 

Темата ще бъде дискутирана на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда. Една от мерките, които вероятно ще се обсъди, е разполагането на повече камери.

Конкретният повод за предложението е грозната сцена, която се разигра пред очите на граждани пред входа на специализирания съд на ул. "Черковна" 90 на 26 април. Малко след като приключи заседанието по дело 3548/2016 г., водено срещу Дамянов и съпроцесниците му, участниците в заседанието, включително и пострадалият свидетел Теодор Георгиев Томов, излязоха на двора на сградата.

"Ще те убия, ако пак дойдеш да свидетелстваш", изкрещя в този момент Венцислав Дамянов срещу Томов и започна да го удря с юмруци в лицето. След като му нанесе 2-3 удара и докато пострадалия повика съдебните охранители, Дамянов вече беше избягал извън пределите на Специализирания съд.

На мястото веднага пристигнаха полицаи, които се заеха с издирването на нападателя. Побоят се разигра пред очите на десетки граждани, включително и журналисти, които бяха в съда заради друго дело.

Венци Боксьора бе арестуван на 4 май 2015 година в София при спецакция прокуратурата и ГДБОП. Бандата действала от януари 2014 г. В жилища и автомобили на задържаните са открити различни наркотици – хашиш, марихуана, кокаин, хероин.

Освен Боксьора подсъдими са още лидерът на групата Ивайло Стойнов-Турчина, Тодор Григоров, Марио Тодоров, Петър Миленов, Григор Русев и Петко Стоянов.