Триумфалният възход на харисата

Началото започва по времето на Великите географски открития

Като повечето традиционни подправки, чиито корени се губят назад в историята, хариса също притежава своята легенда. И както подобава на всяка приказка, в нея е намесена жена, в случая на име Хариса.

Действието се развива по времето на Великите географски открития, когато от Новия свят към Европа пътували претъпкани с подправки кораби, които често ставали лесна плячка на многобройните пирати. Една такава похитена каравела акостирала в пристанището на град Алжир. Стоката била червени чушлета и както констатирали местните, те били многократно по-люти от така ценения черен пипер. Единствено предприемчивата Хариса обаче проявила добър търговски нюх и закупила целия товар. Започнала да приготовлява специален сос, забъркан от американските чушлета, местните чесън, зехтин и кориандър.
И тук легендата намесва един арабски бей, който след като опитал от въпросния сос, повече не сядал на масата без него.

Така, според историята, започнал триумфалният възход на харисата първо в арабското Средиземноморие, после в целия Близък Изток.

Използване

Хариса е много концентрирана подправка и е предизвикателство за издръжливостта дори на любителите на лютото. Тя не се слага директно в ястията, а една чаена лъжичка се разрежда с малко бульон от варенето и се слага в купичка на масата, откъдето всеки си подправя на вкус. 

Ето и рецепта как да си приготвите лютата подправка:

Необходими продукти:

*50 г сухи люти чушки
*5 склидки чесън
*1 ч.л. кориандър
*1 ч.л. кимион
*1/2 ч.л. канела
*1/2 ч.л. сол (на вкус)
*2 с.л. зехтин
*2 с.л. вода

Приготвяне:

Почистете и накиснете чушките във вода за около 30 минути. Изцедете ги, махнете семките и дръжките и нарежете на ситно. Прибавете чесъна, зехтина, водата и ги направете на гладко пюре. Прехвърлете в купа и смесете със солта, кориандъра, кимиона и канелата. Разбъркайте много добре.
Съхранявайте в бурканче в хладилник, като покрийте горния слой на пастата с малко зехтин.