Три консорциума се борят да строят продължението на "Турски поток" през България

Шансовете това да се случи в срок обаче намаляват, тъй като все още няма обявен победител

Три консорциума се конкурират за правото да построят продължаването на "Турския поток" в България, съобщава  eadaily.com. Те включват компании от Италия, Германия, Унгария, Саудитска Арабия и разбира се Русия. Въпреки това, търгът бе отложен с още един месец поради пропуски на самите участници. Но шансовете почти 500-километров газопровод до границата със Сърбия да бъде изграден и пуснат в експлоатация до 1 януари 2020 г., намаляват.

"Булгартрансгаз" публикува протокол на Тръжната комисия от търг за разширяване на инфраструктурата за транспортиране на газ до границата със Сърбия. Става дума за закупуване на необходимите материали и изграждането на 474-километров газопровод и компресорни станции, което трябва да приключи до 1 януари 2020 година. Самият търг трябваше да бъде финализиран на 6 февруари. Победителят обаче все още не е избран.

В началото бе подадена жалба от българското АД "Атоменергоремонт", който пожела да участва в конкурса, но Комисията за защита на конкуренцията отказа. След това бе обещано, че победителят в конкурса ще бъде обявен на 6 март. Сега състезанието беше забавено от участниците, които вече бяха допуснати до търга. Според "Булгартрансгаз" никой от тях не е предоставил информация за подизпълнители, които ще участват в закупуването на материали.

Затова на 14 март операторът на българската газопреносна система обяви, че участниците разполагат с 5 дни, за да представят необходимите документи. Вече са минали 11 дни, но „Булгартрансгаз“ все още мълчи. По време на подготовката на материалите операторът на българската ГТС не отговори на искането на Eadaily.

Кои са консормциумите, мераклии да изграждат продължението на "Турски поток" на територията на България:

Първият е "Развитие и разширяване на газа в България” (GDEB) се състои от италианската компания Bonatti SPA, немската SPA Max Max Streicher и българското дъщерно дружество на базираната в Люксембург Completions Development Sàrl. Първите две компании са големи и добре познати играчи в проектирането и изграждането на петролопроводи и газопроводи. Bonatti, например, участва в разработването на гигантското офшорно поле Zohr в Средиземно море и изграждането на газопровода Nel, който е продължение на Nord Stream. Сега италианците са заети по Транс-Адриатическия тръбопровод и в продължение на брега на Северния поток 2 в Германия, Еугал.

Компанията SPA Max Max Streicher от своя страна изгражда газопроводи във Франция, Германия, Австрия и Италия. Сега участва в реализацията на междудържавния проект Гърция и България.

Трета страна към консорциума GDEB - Completions Development Sàrl. Според базата данни Editus.lu, дружеството с регистриран капитал от 5 милиона евро е регистрирано през 2014 г. в Люксембург и в нега работят до 10 души. В същото време, Completions Development S. a rl, очевидно, е свързан с TMK - металургична компания на Дмитрий Пумпиянски. По-рано РБК съобщи, че "Газпром" торпедира строителството, а източници на агенцията заявиха, че договорът с българската страна е на стойност 1,4 млрд. евро, които ще бъдат получени от ТМК. ТМК ще снабдява проекта с тръби и твърди, че е сключил договор за строителни работи с австрийската Strabag. Представител на ТМК заяви пред РБК, че компанията няма да участва в строителния проект на българския участък на Турския поток, но обмисля възможността за участие в търга на "Булгартрансгаз".

Данните на "Блумбърг" говорят за връзката SPA Max Max Streicher и ТМК: настоящият вицепрезидент на ТМК Владимир Шматович работи в Completions Development S. a rl . Освен това, според българското издание „Днес“, ръководителят на българското дъщерно дружество на Complementions Development Sаrl. е Андрю Пархомчук . През 2017 г. ТМК го споменава като заместник-генерален директор. Любопитно е, че люксембургската компания има представителство в Сърбия, където ще бъде изградено продължаването на "Турския поток".

Конкуренти на консорциума GDEB са Асоциацията на дружествата Fovallkozo Zrt и KVV Kivitelezo Zrt., които са част от унгарската промишлена група ОТ Industries. Тя е един от ключовите играчи в петролната, газовата и химическата промишленост в Централна и Източна Европа.

Превод: Faktor.bg