Три кафета на ден са по-полезни за здравето, отколкото нито едно

Последните проучвания показват, че кафето осигурява защитен ефект срещу рака на дебелото черво

Хората, които пият до три-четири кафета на ден са по-здрави и са в по-нисък риск от диабет, деменция, сърдечно-съдови и чернодробни болести, някои видове онкологични заболявания и като цяло преждевременна смърт в сравнение с хората, които изобщо не пият кафе. Това показва обобщителен анализ на над 200 научни трудове, посветени на ефектите от пиенето на кафе върху здравето, цитиран от "Гардиън".

Накратко изводът от анализа е, че има повече ползи от пиенето на кафе, отколкото от въздържанието, но при умерена консумация. Оптималната доза е не повече от четири чаши на ден и изключение от тенденцията за положителен здравословен ефект има за бременните жени и за хората с висок риск от фрактури, т.е. с ниска костна плътност.

При редовните любители на топлата напитка като цяло има по-малко заболеваемост и от рак на простатата и шийката на матката, кожата и черния дроб, както и от диабет тип 2, камъни в жлъчката и подагра. От статистиката личи, че от всички органи, върху които влияе, кафето има най-голям благотворен ефект за предпазването на черния дроб, включтелно срещу цироза.

Учените от Саутхамптън напомнят и че добавките, с които си отива кафето, като рафинирана захар и тестени изделия, са все така повече вредни отколкото полезни. Здравето и кафето

В продължение на няколко десетилетия употребата и злоупотребата с кафе и кофеин са в центъра на разгорещен дебат, базиран на информация, която последните медицински изследвания доказват, че е неоснователна.

Кафето и ракът

През последните две десетилетия методологично извършените задълбочени изследвания в САЩ отхвърлиха хипотезата, че кафето може да причини рак. В миналото пиенето на кафе се разглеждаше като възможна причина за рак, особено рак на панкреаса. Тези грешни предположения са се основавали на емпирични изследвания, проведени върху пациенти, чието здраве вече е било компрометирано от сериозни проблеми в стомашно-чревния тракт. Последните проучвания показват, че кафето, напротив, осигурява защитен ефект срещу рака на дебелото черво.

Кафето и сърцето

Що се отнася до кръвоносната система, кофеинът има съдоразширяващ ефект и кардиологично въздействие, което води до временно покачване на кръвното налягане.От медицинска гледна точка това няма негативен ефект, защото допълнителните усилия на сърцето се компенсират от нуждата от повече кръв за други съдови области , като бъбреците и белите дробове. Известни са и погрешните заключения за връзката между приема на кофеин, хипертонията и сърцебиенето, получени от изследвания, които не вземат предвид и други променливи величини като нивото на стрес или потреблението на цигари при пациенти, които са участвали в проучванията.
Изследователският екип, ръководен от д-р Лорета А. Лин (сърце и бял дроб, юли-август 1992 г.) твърди: "няма обективни доказателства, показващи връзката между приема на кофеин и коронарните заболявания. Няма случаи, когато консумацията на кафе да предизвиква риск за сърцето, дори и в случаи с хора, които пият на ден четири или повече чаши американско (дълго) кафе, което има по-високо съдържание на кофеин от кафето, приготвено с мока машина или еспресо.

Кафето и остеопорозата

Последните проучвания са доказали, че не съществува никаква връзка между приема на кафе и остеопороза.

Бъбреците и дишането

Няма влияние върху дишането, а пиенето на кафе има диуретичен ефект.

Кафето и стомахът

Кафето влияе върху храносмилателната система, като кара стомаха да произвежда повече киселини, които не са вредни за здравия човек, а всъщност стимулират храносмилателните функции на тялото. Тези, които имат стомашно-чревни проблеми (язва, гастрит и др.), поради прекомерна стомашната секреция трябва да ограничат консумацията на кафе, както и други напитки, съдържащи кофеин, като чай, безалкохолни напитки и бира. Въпреки това, в случая с кафето, стомашната секреция не се предизвиква главно от кофеина, а по-скоро от веществата, които се отделят по време на печенето, което също води до намаляване на глада, възникващ при пиенето на кафе на гладно.
И накрая, трябва да се подчертае, че поради своя горчив вкус, напитката кафе стимулира производството на слюнка, жлъчка и чревен мотилитет, които помагат на храносмилането.

Кафето и бременността

Жените не трябва да се отказват от кафе в периода на кърмене, защото е доказано, че кофеинът достига максималното си ниво в млякото след около час.
Концентрацията на кофеин варира в зависимост от съдържанието на мазнини в млякото и бебето поглъща само от 0,6 до 1,5%. Така че умерената консумация на кафе в периода на кърмене не е вредна.
Пиенето на кафе не предизвика проблеми дори по време на бременност, както се вижда от едно проучване, проведено между 12208 бременни жени. (Linn et al.: No Association between Coffee Consumption and Adverse Outcomes of Pregnancy, N. Engl. J. Med. 306, 1982).

Кафето и диетите

Чаша кафе без мляко или захар съдържа нула мазнини и само няколко калории.
В действителност тази напитка е класифицирана като "нехранителна съставка", тъй като не играе съществена роля по отношение на храненето и енергията. Всъщност, ако някой би искал да спазва диета, за да отслабне или да намали приема на храна, чаша кафе може да помогне за намаляване на чувството на глад.

Освен това е доказано, че метаболитната активност на човек, който пие три или четири чаши кафе на ден, се увеличава с 10% в сравнение с тази на хората, които не пият редовно кафе.

Кафе и холестерол

Възможното увеличаване на нивото на холестерола след прием на кафе зависи от начина, по който се приготвя напитката. Cafeolo и cafestol, два елемента, намерени в мазнинната част на кафето, са отговорни за този ефект, но се намират в по-голямо количество само в някои видове от кафе напитките.
При турското кафе, ако се пият ежедневно по 5 чаши, това може да доведе до увеличение от 13 милиграма холестерол на децилитър.
Вареното кафе съдържа най-голямо количество на cafeolo и cafestol. Пет чаши на ден повишават нивото до 19 милиграма холестерол на децилитър.
Филтрираното кафе, разтворимото кафе, еспресото и напитки, приготвени с еспресо, не съдържат тези елементи или тяхното съдържание е толкова малко, че не засягат нивата на холестерола.

Кафето и стареенето

Благодарение на силните си антиоксидантни свойства, кафето е ключов съюзник в борбата срещу свободните радикали.
Двата му фенолни компонента, както и кофеинът, са отговорни за този анти-застаряващ ефект, което е доказано в едно проучване, проведено в Bhabha Atomic Research Centre, Бомбай (Индия) и публикувани в Biochimica et Biophysica Acta. Събраните данни от проучването показват, че антиоксидантната сила на кофеина е по-голяма от тази на витамин С.

Предозиране и непоносимост

Дневната доза кофеин на човек не трябва да надвишава 600 мг (особено за хора със силно чувство за тревожност или бременни), която се съдържа в около 8 чаши кафе.
Прекомерният прием на кафе, особено при чувствителни индивиди, може да причини проблеми като раздразнителност, неспокоен сън, безсъние, мускулни спазми, горещи вълни, редуващи се с треперене и изпотяване.

Злоупотребата с кафе не води автоматично до тези ефекти, тъй като всеки човек има различно ниво на поносимост и те могат да се задействат и от други фактори, като например психологически или от околната среда.

Има случаи на непоносимост и условия, при които следва да бъде ограничена консумацията на кафе, като например наличие на гастрит, язва, ентерит, колит или ако човек страда от прекалена тревожност, мускулни спазми, хипертиреоидизъм, пише caffemoak.com. Други проблеми могат да възникнат, ако страдате от хронични заболявания на черния дроб или бъбреците.