„Тренд“: ГЕРБ губи 3%, БСП успява да задържи нивото, ако изборите са сега

4,5% от всички гласуващи заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого“

38%, или малко над 2 милиона българи, декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. 31% казват, че по-скоро ще гласуват. Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“.

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, а 30% все още не са. Привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на „Тренд“ през март и това през април ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на „Обединени патриоти“ се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за ЕП. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

„Демократична България“ също запазва шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: „Воля“ (3,6%), „Атака“ (2%), „Възраждане“ (1,6%), НФСБ (1,3%) и „Коалиция за България“ (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого“. 

trend.jpg