Трайчо Трайков: Цената на тока при АЕЦ "Белене" ще бъде 4 пъти по-висока от сегашната

Трябва да се търси решение за структурата на българската икономика, заяви Боян Дуранкев

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките да не се харчат парите на данъкоплатците. Това коментира в "Още от деня" по БНТ бившият икономически министър Трайчо Трайков. Според икономиста проф. Боян Дуранкев са необходими разчети, които да покажат дали е необходима централата, също дали е екологично чисто и дали цената е "приятна" за крайния български потребител.

Никой не знае каква ще е структурата на българската икономика през 2035 г. и дали тогава ще има експорт на тока, който произвеждаме, каза още Дуранкев.

"Каменната ера не е свършила понеже са свършили камъните. В момента България все още използва въглища и други твърди горива. Нещо, което другите страни имат програми за отказване, въпреки че те са след 2030 г. България има още кюмбета, каруци и коне. Модерната икономика е преминала това състояние. Трябва да се търси решение за структурата на българската икономика", посочи Боян Дуранкев.

От своя страна Трайчо Трайков каза, че цената на електроенергията при АЕЦ "Белене" ще бъде 4 пъти по-висока от сегашната. Системата трябва да се базира на нови технологии, а не на системи от XX век., каза Трайков.

"Като цяло мисля, че България върви в правилна посока и неслучайно нещата икономически изглеждат сравнително стабилни. Те не са толкова добри, колкото биха могли да бъдат, но при дадените обстоятелства, това е, което имаме", посочи той.