Трайчо Трайков: Рестартът на "Белене" ще бъде икономическа бомба за държавата

Контра аргументи в подкрепа на проекта приведе новият лидер на АБВ Румен Петков

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Това заяви в студиото на "България он Еър" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. 

Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", аргументира позицията си Трайков.

Той е категоричен, че рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия.

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър.

Лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток". 

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.