Трайчо Трайков: Да инвестираш в АЕЦ "Белене" е като да заложиш на жичен телефон

Ако се появи инвеститор, той ще има други цели, не икономически, каза бившият енергиен министър

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ „Белене“, защото няма начин проектът да бъде печеливш при пазарни условия. Въпросът е кой ще поеме загубата. Това каза бившият министър Трайчо Трайков в ефира на БТВ.

„Ако се появи инвеститор,  ще трябва някой да покрие загубата или интересът няма да е икономически. Енергетиката се движи в съвсем нова посока. Няма начин този проект да печели в бъдеще. Това е все едно 90-а година да инвестирате във фиксиран телефон, когато започва интернетът и мобилната комуникация. Енергетиката се движи в съвсем друга посока и скоро притежанието на такава мощност като нова ядрена централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, отбеляза Трайков.

Във финансите има термин „потънали разходи“, проектът за АЕЦ „Белене“ е нагледен пример, заяви Трайков. Той добави, че е по-разумно е да не се правят повече разходи за нещо, от което няма да си върнем инвестициите. „Ще сме се сдобили с нещо голямо и пречещо на енергетиката. Каквато и цена да вземем сега за тези активи, ще е по-добре от нищо“, коментира бившият министър.

Трайчо Трайков коментира и разследването, което тече спрямо него. „Все още не знам в какво съм обвинен. Ощетил съм държавата, но не е ясно с какво. Очевидно основната цел на обвинението е да ме тормозят с блокирането на активи“.