Трайчо Трайков: АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен за частен инвеститор

Хората, които симпатизират на проекта, са два типа - или не разбират много или са финансово мотивирани

Снимка: архив

Снимка: архив

Докладът на БАН посочва, че проектът АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен за частен инвеститор , но би могъл да се осъществи с държавна подкрепа. „В т. нар. междинен доклад допусканията са песимистични - има голяма вероятност тези допускания да не се случат, но при определени параметри проектът може да е жизнеспособен”. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според него е важно какви входни данни относно развитието на икономиката и енергетиката у нас са вкарани в доклада на БАН.

По думите на Трайков хората, които симпатизират на проекта, са два типа - или не разбират много или са финансово мотивирани. "Не обвинявам, но имам претенции към хората, които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията, приети за сигурни, са почти невъзможни да се постигнат", обясни отново Трайков с оглед на предвидените в доклада негативни условия и сценарии.

На противно мнение е бившият член на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков. Според него в доклада на БАН за АЕЦ "Белене" се забелязват и някои окуражаващи констатации и нещата далеч не изглеждали толкова лоши.

Божков посочи, че проектът категорично е жизнеспособен. След реализирането му у нас щяло да се плаща сравнително ниска цена на електроенергията.