Тръмп смекчи тона: След срещата в Брюксел НАТО е по-силен, не е нужно САЩ да го напускат

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви "победа" след срещата на върха на страните от НАТО, която се проведе вчера и днес в Брюксел, предаде "Ройтерс", цитиран от "Дневник". Смекчената позиция на Тръмп идва ден, след като предизвика смут сред европейските си колеги с остри коментари за приноса им към Алианса.

Американският президент се обърна с по-мек тон към европейските съюзници, които вчера критикува за ниските разходи, заделяни от тях за отбрана като част от брутния им вътрешен продукт, и се въздържа да поиска от тях "веднага" да увеличат бюджета си в този сектор.

На пресконференция преди да отпътува за Великобритания той каза, че другите страни са се съгласили да увеличат разходите си за отбрана по-бързо от досега обещания от тях срок (2024 г.), по-малко от 24 часа след като обвини повечето европейски държави, че не заделят достатъчно голям дял от брутния си вътрешен продукт.

Пред медиите той каза и че би бил много недоволен, ако другите страни не увеличат значително разходите си (и е дал на съюзниците да разберат отношението му по въпроса), но независимо от всичко САЩ запазват "много силния си" ангажимент към НАТО.

"НАТО е много по-силен съюз, отколкото беше преди два дни," а увеличаването на разходите на страните членки за отбрана по никакъв начин нма да помогне на Русия, продължи държавният глава.

Според него първо е необходимо целта от 2% за отбрана да бъде постигната, а после "да говорим за по-високи (стойности)". "Мисля, че 4% е правилната стойност," продължи президентът. Преди по-малко от 24 часа той първо каза на колегите си от европейските страни в НАТО и Канада, че трябва да се стремят към военен бюджет в размер поне 4% от икономиките си, а след това написа в "Туитър", че е необходимо "веднага да платят" 2% от своите БВП за отбрана.

Макар президентът на САЩ да може да напусне НАТО без одобрение на конгреса, тази стъпка не е необходима, каза още Тръмп, който по време на предизборната си кампания нарече Алианса "остаряла" организация, а с коментарите си, откакто бе избран на поста, постоянно предизвикваше въпроси за трансатлантическата солидарност.

Тръмп повтори, че не харесва газопровода "Северен поток-2" , който ще захранва Германия с още руски газ и който даде повод на президента да обвини Берлин, че е силно зависим от Москва заради енергийните доставки и други фактори.

По думите му трябва да се види "какво става с газопровода от Русия", който е "основна спорна точка".

Днес обаче Тръмп си спести острите критики към Германия и каза, че изпитва "голямо уважение" към нея. По-рано "Ройтерс" съобщи, че на срещата на лидерите президентът е шокирал присъстващите в залата, обръщайки се към германския канцлер Ангела Меркел в разрес с протокола: "Ангела, трябва да направиш нещо за това."