Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Заяви, че този ход ще позволи на Израел да се защити срещу сериозните предизвикателства

. Американският президент Доналд Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения, заявявайки, че драматичната промяна в американската политика ще помогне на Израел да се защити срещу регионалните заплахи, отбелязва онлайн изданието The Times of Israel, цитирано от "Фокус".
„Дълго време това беше в процес на разработване“, заяви американският държавен глава до премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Белия Дом, където бе подписана прокламацията.
Говорейки преди подписването, Тръмп заяви, че този ход ще „позволи на Израел да се защити срещу „сериозните предизвикателства пред сигурността, с които се сблъсква всеки ден“. Той каза, че Израел „взе Голанските възвишения, за да се защитава от външни заплахи“, като тези, с които в момента се сблъскват от страна на Сирия, Иран и подкрепяната от Иран терористична групировка „Хизбулла“.
Израел превзема Голанските възвишения от Сирия през Шестдневната война от 1967 г. и разпространи израелския закон на територията през 1981 г., което е стъпка, подобна на анексирането. Но Съединените щати и международната общност отдавна считат това за сирийска територия под израелска окупация. Платото е разположено по стратегическа зона на границата между Израел и Сирия.
Според текста на прокламацията: „Всяко възможно бъдещо мирно споразумение в региона трябва да отчита необходимостта на Израел да се защити от Сирия и други регионални заплахи. Въз основа на тези уникални обстоятелства е целесъобразно да се признае израелския суверенитет над Голанските възвишения.
По-нататък той "заявява, че Съединените щати признават, че Голанските възвишения са част от Държавата Израел."
В изказване след подписването от Овалния кабинет, Тръмп заяви също, че е изучавал въпроса „от години“ и „това трябваше да бъде направено, бих казал, преди много президенти. Но по някаква причина те не са го направили и за мен е чест да го свърша“.
Американският президент обеща да продължи твърдата политика на администрацията си спрямо Иран, като посочи, че решенията за връщане на санкциите срещу Техеран „имат голям ефект“.
„Иран не е същата страна, която беше, когато влязох в длъжност“, каза той.
В изказването си Нетаняху благодари на Тръмп за „историческото“ признание на Голанските възвишения и за „невероятната подкрепа“ на неговата администрация за Израел.
"Израел никога не е имал по-добър приятел от теб", каза Нетаняху пред Тръмп.
„Вашето решение да признаете суверенитета е двустранен акт на историческа справедливост: Израел спечели Голанските възвишения в справедлива война на самозащита, а връзката на еврейския народ с тази земя датира от поколения“.
Нетаняху каза, че планинското плато по протежение на сирийската граница е „безценно“ за самозащитата на Израел, а „историческото решение има дълбоко значение за мен, нас и всички израелтяни“.
„Ние държим тази височина и никога няма да я дадем“, добави той.
В четвъртък Доналд Тръмп написа в „Туитър“, че е „време САЩ да признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения“, слагайки край на десетилетната политика на Вашингтон по този въпрос.
Изявлението бе прието като помощ за Нетаняху, който е изправен пред трудно предизвикателство в предстоящите на 9 април парламентарни избори в Израел.
Нетаняху посети Вашингтон за годишната конференция на про-израелското лоби AIPAC, но прекъсна посещението си, след като ракета, изстреляна от контролираната от ХАМАС Ивица Газа, удари къща на север от Тел Авив, като рани седем души и повиши очакванията за ескалация на военните действия.
Нетаняху каза, че планира да се върне в Израел след срещата с Тръмп.
Тръмп през декември 2017 също стана първият американски президент, който призна Ерусалим за столица на Израел и премества посолството в града месеци по-късно