Тръмп към Путин: Като две ядрени сили притежаваме 90% от ядрения арсенал, това не е добре

Време е да говорим и за "болните теми" в света, каза на свой ред руският президент

"Ние сме две велики ядрени сили. Притежаваме 90 на сто от световния ядрен арсенал и това не е добре", заяви днес американският президент Доналд Тръмп на срещата с руския си колега Владимир Путин.

Двамата лидери разговарят в Хелзинки.

"Имаме да говорим за доста добри неща. Имаме дискусии за търговията, военните въпроси, ядрената политика, Китай, общия ни приятел Си Цзинпин", каза още Тръмп.

И допълни, че, за съжаление, през последните две години отношенията между Русия и САЩ не са били много добри. Но по думите му има възможност те да станат изключително добри.

Тръмп благодари на Путин за прекрасното според него световно първенство по футбол, което според американския президент е било от най-добрите. Самият той гледал полуфиналите и финала. И трите мача били страхотни.

"Дойде време да поговорим подробно за двустранните ни отношения и за няколко болни световни теми - достатъчно болезнени, за да им обърнем внимание", каза Путин.

Той изтъкна, че му е много приятно да се срещне с американския си колега на гостоприемната финландска земя.

След това журналистите бяха принудени да напуснат залата. И започнаха преговорите между двамата президенти.

Срещата закъсня с близо час. Тръмп дойде по-рано и имаше работна закуска с финландския президент Саули Нинистьо. А самолетът на Путин се приземи в часа, в който бе планирано началото на срещата. А от летището Путин продължи с колата "Кортеж" руско производство, направена специално за него.

По същото време в Хелзинки разговарят руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Това е първата им лична среща.

(КлубZ)