Тръмп изрази надежда,че никой няма да бъде убит при протестите в Хонконг

Надявам се, че това ще се разреши за всички, включително за Китай

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп заяви, че ситуацията в Хонконг е "много трудна", но се надява, че кризата може да бъде разрешена по "мирен" начин, без никой да бъде "убит", предаде Франс прес.
"Надявам се, че това ще се разреши за всички, включително за Китай. Надявам се да има мирно решение. Надявам се никой да не пострада. Надявам се никой да не бъде убит", каза американският президент пред журналисти.

"Ситуацията в Хонконг е много трудна. Ще видим какво ще е случи", добави Тръмп.
Продемократичното движение, което започна от началото на юни в бившата британска колония, е в сърцевината на най-тежката криза след връщането на Хонконг на Китай през 1997 г. Изправен пред масови демонстрации, които днес предизвикаха втори ден на хаос на летището в Хонконг, Китай засили заплахите си за намеса.
Вашингтон вече призова вчера "всички страни да се въздържат от всякакво насилие".
До момента американската реакция беше относително предпазлива. Президентът на САЩ в началото на август каза, че Пекин "няма нужда от съвети" по въпроса, като добави, че кризата е "между Хонконг и Китай, защото Хонконг е част от Китай".
В края на юли той увери, че неговият китайски колега Си Цзинпин дотогава е "действал отговорно".
Въпреки това, китайската страна все повече осъжда опитите за "намеса" на Вашингтон, първо, когато Доналд Тръмп заяви в началото на юли, че демонстрантите в Хонконг "търсят демокрация", и след това след среща между американска дипломатка в Хонконг и активисти за демокрация.
След китайските протести, последвали тази среща, тонът между САЩ и Китай рязко се повиши миналата седмица, а американският Държавен департамент обвини официалните китайски медии, че са разгласили лична информация за негова жена дипломат и остро осъди "опасните" методи, достойни за "бандитски" режиm.