Как да блеснем пред близките с пищен домашен десерт

Захлупена торта с парено тесто - един огромен еклер

Пищна захлупена торта, която представлява огромен еклер с плънка от ванилов млечно-яйчен крем, сметана и боровинкова част правят Лора и Стоян от "Бон Апети". Това е десерт, който изисква време в кухнята и ще ви понаучи да правите сладкиши, затова можете да го приемете като предизвикателство за сладкарско майсторство. Не е чак толкова трудно - опитайте и ще се убедите.

За начало се правят блатовете от парено тесто - типично за еклерите. В касерола се загряват мляко и масло със захар и щипка сол. Когато сместа кипне, се прибавя брашното и се бърка докато се получи тестена топка, която се отлепя от стените на съда. Огънят трябва да е умерен до силен. След това съдът се маха от котлона, тестото се пресипва в купа, разбива се с миксер и при непрестанно бъркане се добавят яйцата. От същата смес можете да изпечете еклери, но в този случай печем два блата за 18 минути на 200 градуса. После ги оставяме да се охладят.

През това време приготвяме боровинковия крем, като замразените боровинки се изсипват в касерола със захар и лимонов сок. Кипват се за 10 минути. Нишестето се разбива в малко хладка вода и на тънка сруя се изсипва при боровинките. Сгъстеният плодов крем се маха от котлона.

Продължаваме с ваниловия крем като кипваме мляко и в него добавяме захар, семенцата на шушулка ванилия и самата разполовена шушулка. Оставяме да кипне. Яйчени жълтъци разбиваме с царевино нишесте и коняк. Темперираме с част от млякото и след това на тънка струя добавяме към млякото. Бъркаме докато се получи гъст крем. Пресипваме го в купа. Отделно разбиваме сметана на пяна. След това обединяваме сметаната с ваниловия крем.

Тортата сглобяваме, като първия блат намазваме с ванилов крем, след това изсипваме боровинковия сос и отгоре останалия крем. Захлупваме с втория блат и поръсваме с пудра захар, за да се заснежат карпатските върхове. Прибираме тортата в хлядилник за няколко часа и после сме готови да блеснем пред близките с идеален домашен десерт. Гледайте видеото, за да разберете как се прави стъпка по стъпка и какви са точните пропорции на продуктите.