Дончев: Приватизацията е демон, с който трябва да се преборим , за да гледаме напред

Опозицията води битка с конвенционални средства, които не винаги гарантират победа, смята вицепремиерът

Томислав Дончев

Томислав Дончев

България да бъде в ролята на лидер – разумно е да бягаме от такава претенция. Роля на модератор, който пали искрата, ни отива повече. Ние сме членка на ЕС само от 10 години. Но мисля, че поставянето на общоевропейски въпроси ни прилягат по време на европредседателството, което ни предстои. Това каза в студиото на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му огромната ножица, която съществува между регионите и особено Северозападна България е един от много тежките проблеми, с които трябва да се справят управляващите. Но за това трябва да намерим причините за подобна  констатация. Тяхното решаване изисква редица мерки, които трябва да бъдат приложени, например, в изграждането на инфраструктурата, свързани с доизграждането на АМ „Хемус“ и коридорите 4 и 9; идеята за въвеждане на бонусите и по-атрактивни заплати в образованието и администрацията. 

Що се отнася до това, кога България ще има електронно правителство, Дончев не се ангажира със срок, но посочи, че според него сме „на правилната писта, че сме хванали бика за рогата“. Той отрече да са дадени огромните 2 млрд. лева досега и уточни, че ако Естония е добрият пример, то там нещата са се случили от третия път. По думите на вицепремиерът вече е направена и първата стъпка по създаването на електронно правителство и тя е свързана с електронизацията на регистрите и осигуряване на достъп до информацията.   

Запитан дали управляващите, които са се фокусирали върху Западните Балкани, не са изпуснали положението вътре в страната Томислав Дончев отговори доста образно: Вярно е, че има повишаване на температурата от страна на опозицията. Но борбата с неконвенционални средства не винаги води до победи на твоя територия.

Вицепремиерът кратко коментира и горещата тема, свързана с ревизия на приватизационните сделки. Той нарече приватизацията един демоните на миналото, с които ако не се преборим, не може да гледаме напред.