Обсъждат "помилване" на Русия в Пьонгчанг с приближен на Путин

От МОК намекнаха, че членството на Русия може да бъде възстановено за церемонията по закриването на игрите

Томас Бах и Игор Левитин

Томас Бах и Игор Левитин

Русия е близо до отмяна на наказанието й преди края на олимпийските игри в Пьонгчанг, след като президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обсъди въпроса с една от ключовите фигури в руската делегация. Той се срещна с Игор Левитин, който е настоящ вицепрезидент на Руския олимпийски комитет (РОК) и бивш министър на транспорта.

Левитин е сред най-приближените на руския президент Владимир Путин, а това се разглежда като оптимистичен белег, че наказанието ще бъде вдигнато.

След срещата между двамата стана ясно, че изпълнителният комитет на МОК ще се събере в събота, за да вземе решение. Говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс потвърди за срещата, но не даде информация дали руската делегация ще бъде изслушана.

Със сигурност изпълнителният комитет ще вземе предвид доклада на специалната комисия, която се оглавява от Никол Ховерц, член на олимпийския комитет от Аруба, а също така включва генералния директор на МОК Кристоф де Кепер. Възможно е решението да бъде предложено на гласуване и пред Сесията на МОК. По програма тя трябва да се състои в неделя сутринта и да избере своите нови членове.

Олимпийският комитет на Русия беше наказан заради системна подкрепа от държавата при употребата на допинг и спортистите от страната се състезават в Пьонгчанг под неутрален флаг.

От МОК вече няколко пъти намекнаха, че членството на Русия може да бъде възстановено за церемонията на закриването на игрите, ако самите спортисти и техните ръководители не правят никакви нарушения. На игрите обаче руският медалист в кърлинга Александър Крушелницкий беше хванат с мелдоний.

Според портала insidethegames, цитиран от dnevnik.bg, най-вероятно РОК ще трябва да плати глобата си от 15 милиона долара, която беше наложена със забраната за участие в Пьонгчанг. Сумата е за подпомагане битката с допинга.

Дори и да бъде отменена санкцията на Русия и състезателите да минат под националния флаг на федерацията, медалите, които бяха спечелени дотук, ще продължат да стоят срещу отбора "Олимпийски спортисти от Русия".