Тома Биков: Надяваме се като човек с ястребско поведение Радев да е защитил националния интерес

Това обявиха днес депутати от ГЕРБ, които настояват да бъде разсекретена стенограмата от срещата на президента с руския патриарх Кирил

Тома Биков

Тома Биков

ПГ на ГЕРБ призовава президента Румен Радев поради високия обществен интерес каква българска национална позиция е била изразена да бъде разсекретена стенограмата от срещата му с патриарх Кирил, за да бъдат разсеяни съмненията дали позициите на премиера и президента са различни. Това заявиха депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Тома Биков в кулоарите на парламента. 


„На срещата между патриарх Кирил и премиера Бойко Борисов присъстваха много медии, но все пак останаха неизказани неща. На тази среща той благодари, че всички руски войни са дали живота си за свободата на България и изброи и тези от другите страни, борили се за свободата на България“, напомни Велчев, цитиран от Novini.bg.

“Много ми е интересно обаче защо така и не разбрахме какво точно е казал президента“, попита той. "Хубаво е, когато има такива срещи, всичко да става публично“, заяви Велчев.

„Ние се надяваме президентът като човек с ястребско поведение да е защитил интереса на България“, каза от своя страна и Тома Биков. „Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности. Това е тема, свързана не само с миналото, а и с настоящето и бъдещето“, посочи депутатът. „Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция“, каза още Биков.

„Надяваме се президентът да е защитил националната позиция и България да е имала национална позиция от всички институции по време на честването на 140 години от Освобождението на България“, изтъкна още Тома Биков.

На въпрос дали може да стане международен скандал заради изказването на вицепремиерът Валери Симеонов за патриарх Кирил, Биков обясни, че Симеонов се е изказал в качеството си на председател на НФСБ.