The New Аmerican: Бокова иска корумпиран лидер за свой заместник, за да избяга от правосъдие

Претенденти от Китай, Катар, Египет и Франция са най-удобни за комунистичския бос на културната организация

Ирина Бокова

Ирина Бокова е изправена пред нарастваща лавина от корупционни скандали, които заплашват да сринат авторитета на  ЮНЕСКО. Организацията втори мандат е оглавявана от комунистически генерален директор, а съюзници на Бокова се опитват да инсталират корумпиран неин наследник, който да разпъне чадър над всички й злоупотреби. На ако независима личност се захване със сериозно разследване на световната организация за образование и култура към ООН,  може дори да доведе до затвор на нейния генерален директор. Това разкриват добре информирани източници на американското издания “The New Аmerican”, което посвети специална статия по скандалната тема.

Въпреки намесата на представители на ислямистки и комунистически режими, и почти пълното мълчание на медиите по тази тема, държавите-членки на ЮНЕСКО са решени този път да положат значителни усилия, за да гарантират отчетност и прозрачност на случващото се в организацията, акцентира в статията “The New Аmerican”. 

В нея авторът Алекс Нюман припомня комунистическото  минало на   генералния директор на ЮНЕСКО Бокова, която от много години е обект на сериозни обвинения в злоупотреби и корупция. Напоследък името й е забъркано и с много скандали, като се започне с луксозните имоти в Ню Йорк, Лондон, Париж, скандалните назначенията на неквалифицирани кандидати за висши постове в ООН,  обвинения, че използва обществени средства за лични кампании, като същевременно предлага "награди" на потенциални нейни поддръжници, и най-пресния от  седмица скандал - че Бокова, в нарушение на правилата на ООН, използвала своя луксозен служебен офис-апартамент в Париж като място, на което е регистрирана фирма за сенчестия бизнес на нейния съпруг Калин Митрев. Името му нашумя покрай

скандала с пране на пари

в особено големи размери,  станал известен като  "Азербайджанска перална машина", свързан с бруталното диктаторско управление в Азербайджан.

Вътрешни източници твърдят, че сега Бокови наистина са много уплашени. А Ирана Бокова е напълно отчаяна, защото, ако влезе непредубеден човек в ЮНЕСКО  като неин заместник, тя може да се отзове в затвора. 

"Съпругът й вече е разследван в България за корупция. Те са уплашени до смърт, защото може да има одит в организацията, или да се проверят  как са били изразходвани пари на ЮНЕСКО по време на нейната кампанията за генерален секретар на ООН. Ако китайският кандидат заеме шефския пост в ЮНЕСКО, тогава Бокова ще се спаси Добре ще е за нея и ако това са кандидатите от Катар или Египет, защото те също са корумпирани. Бокова е отчаяна и е готова на всичко, за да накара страни, които са силно корумпирани, да я защитят от евентуални скандални разкрития.“, споделя добре информиран източник на “The New Аmerican”, пожелал да остане анонимен.

Въпреки нарастващото цунами от скандалите и безспорно лошо управление на ЮНЕСКО, Бокова успява да избегне всякаква отговорност. В писмо до лидери от ООН тя признава, че под нейното ръководство организацията е в криза и на ръба на бедствието. Въпреки всички доказателства за корупцията и връзките на Бокова с международния комунизъм, държавите-членки на ЮНЕСКО и така наречената "международна общност" не са предприели никакви сериозни мерки, за да се сложи край на тази агония, а Бокова запази поста си на генерален директор, задълбочавайки проблемите в ЮНЕСКО, отбелязва авторът. 

"Няма никаква отговорност, те пренебрегват напълно корупцията в Организацията, а

Бокова се държи като червена (комунистическа) принцеса, 

надменно и арогантно. А така се държиш, когато знаеш, че има безнаказаност - това е нещото, което тя е научила от времето на комунистическия режим. Просто има абсолютна безнаказаност за лидерите, правят това, което искат. Безотговорност - това е, което Бокова донесе на ЮНЕСКО и на ООН“, коментира служтел на виск пост в ЮНЕСКО, който открито изразява своя шок и ужас от културата, която сега се налага в тази авторитетна организация. 

По думите му съществуващата корупцията е добре известна на служителите на ЮНЕСКО, които затова пледират генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се намеси при тази ситуация. 

Авторът на материала отбелязва и още един скандален факт – че въпреки вонята от скандалите, свързани с Ирина Бокова, от скоро тя е назначена в новия екип от външни съветници на Председателя на Генералния съвет на ООН Мирослав Лайчак, който известен анализатор нарича: "събрание на  международен комунизъм". Източник на ЮНЕСКО с възмущение констатира: „Как може да назначиш Бокова след толкова много скандали? Най-корумпираните хора, забъркани в толкова мръсни скандали, сега съветват председателя на Общото събрание. Можете ли да си представите в какво се превръща тази организация? Знаейки това, можете да кажете – закриваме  тази организация, нека всички да се приберат вкъщи ". 
Източникът на американското издание твърди, че са били предлагани и други длъжности, на които да бъде назначена Ирина Бокова, когато се оттегли като генерален директор на ЮНЕСКО. По  думите му тя се ползва с подкрепата на конкретни комунистически режими, които винаги се държат заедно и се подкрепят взаимно, като никой друг, освен нацистите. 

Служителите в ЮНЕСКО  се надяват с  изтичането на мандата на Бокова в ЮНЕСКО да се промени всичко - поне теоретично. Но за да запази себе си и своя екип от това да бъдат дискредитирани напълно, тя всячески се опитва

да сложи свой човек начело на ЮНЕСКО

Като  добър кандидат за поста Бокова е приела комунистическия китайски агент Цян Танг, който води "образователния сектор" на Организацията. Режимът в Пекин е сигурно, че също лобира за Танг и дори някои вече го виждат като бъдещия генерален директор. Въпреки това, като се има предвид тиранията, културния геноцид, цензурата и масовите убийства в Китай, повече от най-авторитетните членове, които ще гласуват за нов генерален директор, едва ли ще позволят тази важна организация към ООН да попадне под контрола на Пекин. 

Освен китайският агент, източници в ЮНЕСКО разкриват, че останалите номинации, които имат шанс  да ръководят агенцията, са кандидатите на Египет, Катар и Франция. Всички те имат минало, свързано с бивши и настоящи комунистически режими, корумпирани кръгове и общества, които нарушават правата на човека. Нещо повече, болшинството от общо 9-те кандидати за поста на Бокова идват от държави, в които реално има диктатури. В тази връзка – едва ли ще се намери надежден кандидат, който би се ангажирал да разследва злоупотребите и корупционните скандали, в които се забърка Ирина Бокова, коментира авторът на статията. 

В заключение той отбелязва, че за съжаление, ЮНЕСКО едва ли е прецедент в рамките на ООН, защото корупцията, интригите, тоталитарните методи и скандалите, завладели агенцията на ООН за образование и култура, са продукт и на бюрокрацията на ООН. Затова авторът счита, че е време Конгресът на САЩ да прекрати финансирането на ООН. Междувременно на престъпниците на ООН не трябва да им бъде позволено да се крият зад "дипломатическия имунитет", а да бъдат дадени на правосъдието. Независимо кой в крайна сметка ще оглави ЮНЕСКО, корупцията трябва да бъде преследвана, а правителството на САЩ трябва да пресече всякакви възможности това да продължи да се случва в ООН.  Това е важно, защото гласуването за следващия шеф на ЮНЕСКО  започва в понеделеник, 9 октомври, призовава авторът на статията.

Превод: Faktor.bg