Министър: Тереза Мей трябва да си отиде. Тя е бедствие

Британският премиер ще получи тази седмица ултиматум от торите: Оставка или сваляне

През тази седмица Тереза Мей ще получи ултиматум да си подаде оставката като министър-председател на Великобритания до края на юни, или нейните депутати ще променят правилата за председателството на Консервативната партия и ще я свалят, пише британският вестник The Times.
Сър Греъм Брейди, председател на Комитета 1922, който е съставен от редовите депутати на „Торите“, ще посети Мей на Даунинг стрийт, за да й каже, че 70% от нейните депутати искат да си подаде оставката за това, че е провалила Брекзит и води Консервативната партия към катастрофална загуба на подкрепа и авторитет, пише "Фокус".
Народните представители от изпълнителния комитет на 1922 ще се срещнат във вторник, за да решат дали да променят правилата, с което да направят възможно ново гласуване на недоверие към премиера преди декември. Запознати казват, че „неопределените“ клонят към промяна на правилата, освен ако тя не се съгласи да се оттегли от поста до 30 юни.
Във втори удар по позициите на премиера, редовите активисти ще обявят тази седмица, че повече от 65 председатели на местни организации на Консервативната партия искат главата на Тереза Мей, с което ще предизвикат конвенция за промяна на правилата.
Изтекла информация от форум на местни партийни председатели показва, че мнението на мнозинството се обръща срещу премиера. Един от тях каза: „Трябва да направим каквото е необходимо, за да се отървем от нея“. Вторият каза: „Тя трябва да отиде сега, преди да нанесе още повече вреди“.
По-рано лоялен министър също е готов с присъдата: „Тя трябва да си отиде. Тя е бедствие“.
Високопоставен депутат добави: „Натискът се покачва и ще бъде неустоим, ако се представим зле на местните избори“.
В статия за The Sunday Times експертите по местните избори Колин Ралингс и Майкъл Трашър предупреждават, че „Торите“ са на път да загубят 500 места в общинските съвети на 2 май и биха могли да изпуснат още 1000 места, ако анкетите, показващи срив в подкрепата им, се окажат точни.