Теменужка Петкова: За „Турски поток“ е спазена и последната буква на закона на ЕС

България не може да стои безучастно, а трябва да реши какъв е националният й интерес, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите отношения са абсолютно прагматични и са насочени към това на първо място да защитим нашия национален интерес. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея ясен знак за това е фактът, че посещението на премиера на Руската федерация идва след близо десетгодишно прекъсване.

Петкова смята, че е логично енергетиката да е в полезрението на подобни срещи и уточни, че за проекти като енергийните се работи дълго време и няма как да се очакват резултати само в рамките на такива срещи.

Енергийният министър бе категорична, че България не може да стои безучастно и да очаква да се случат определени благоприятни събития, а да реши какъв е националният й интерес.

Трябват действия, които да са адекватни на променящата се среда, и да гарантират, че България ще запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, посочи Петкова.

Енергийният министър увери, че за реализацията на проекта "Турски поток" е спазена и последната буква на закона на Европейския съюз.

Запитана дали руската страна е склонна да участва като инвеститор в проекта за АЕЦ "Белене", ако няма държавни гаранции, Петкова заяви, че "Росатом" обмисля тази възможност.

По отношение на изказването на Алексей Милер, че "Газпром" не възнамерява да участва в проекта за газов хъб "Балкан", тя обясни, че без изграждане на нужната инфраструктура на наша територия е невъзможно да има диверсификация на газовите доставки.

Петкова посочи, че концепцията за изграждане на газоразпределителния център има два елемента - изграждане на липсващата инфраструктура - междусистемните връзки на България със съседните страни, включително и разширението на газопреносната инфраструктура, и изграждане на борса за търговия с природен газ. Едва тогава може да се говори за газоразпределителен център или хъб, според нея.

Предстои ние да изградим тази липсваща инфраструктура, да разработим борсата за търговия, защото в противен случай не може да говорим нито за търговия, нито за хъб. Вероятно това има предвид г-н Милер, обясни енергийният министър.