Теменужка Петкова: Цените за ток в България са едни от най-ниските в ЕС

Средната сметка в страната ни е 39 евро, а в Унгария е 50 евро, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Следвайки законовите разпоредби, дружествата спазват пазара и тенденциите за свободен ток. Цените за ток в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. За сравнение средната сметка в страната ни е 39 евро, а в Унгария е 50 евро. Така отговори  министърът на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос за повишаване цените на тока на свободния пазар, зададен от Искрен Веселинов по време на традициония петъчен парламентарен контрол. 

"Свободните количества се продават на свободен пазар, като цената се определя от възможностите и производителността на пазарите. Министърът на енергетиката не може да се намесва в свободния пазар. Никой не може да влезе в отношенията на потребителите на свободния пазар", допълни по темата тя. 

"Освен стандартните продукти, нашата борса за свободен пазар на електричеството предлага по-голяма палитра, в интерес на потребителите. Цените са съпоставими с другите пазари в Европейския съюз", каза още Петкова. 

"Ако са налице данни, различни от представените от Министерството на енергетиката, може да се сезират съответните органи. Има бързи и адекватни анализи по отношение на свободния пазар за електроенергия. Така ще излязат анализи, които ще покажат фирмите, които не са конкурентоспособни на пазара", разкри министърът на енергетиката. "По отношение на прекратени договори с американските ТЕЦ, ние работим с Европейската комисия, която не смята, че има нерегламентирани отношения и действия", завърши Теменужка Петкова.