Теменужка Петкова: Най-добрият вариант за АЕЦ "Белене" е блокираща квота на държавата

Основният интерес към проекта АЕЦ "Белене" идва от Китай, но не може да се ползват тяхна технология, която противоречи с разпоредбите от ЕС

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Три милиарда лева, инвестирани през годините в АЕЦ "Белене", ще бъдат безвъзвратно изгубени, ако нищо не направи. Това ще е и най-лошият сценарий за електроцентралата,  каза пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че дори и да се продаде вече закупеното оборудване, никога не може да му се вземат реалните суми.

Тя предложи вариант за строеж на АЕЦ "Белене" от чужд инвеститор със съпорт от страна на държавата. Според енергийния министър това е най-разумното решение.

"Народното събрание на 2-ри март възложи на министъра на енергетиката да състави план за АЕЦ "Белене". Ние направихме това, докладът беше одобрен от Министерския съвет и очакваме одобрение и от парламента", припомни тя. Петкова отново повтори трите варианта за АЕЦ "Белене", като първият е да не се прави нищо и да се губят пари, вторият оборудването да бъде продадено, а третият е да се реализира проекта. 

Енергийният министър поясни още, че първият вариант - продажбата на оборудването - не е добър, тъй като няма как да си върнем вложените средства. По втория вариант Петкова бе  категорична, че държавата няма достатъчно средства сама да довърши този проект. "Вариантът, който смятаме за най-добър за държавата, е да участваме в активите с изключително важни документи, но да не се ангажираме с дългосрочно изкупуване на енергията", като допълни, че става дума за блокираща квота, която при такъв тип енергиен източник е задължително. 

"Никой инвеститор не прави подобна инвестиция, ако не е променил риска и хипотезата, че ще работи на загуби, това е нереалистичен извод", заяви Петкова в отговор на някои бивши политици, които смятат, че АЕЦ "Белене" е напълно излишен. Енергийният министър заяви, че е добре да се види какви предложения ще има към България за този порект и тогава да се говори. Петкова даде за пример Унгария, където държавата има пълен контрол, но финансирането идва от Русия. По думите й, след като това се е случило в държава членка на ЕС, не вижда проблем това да се случи и у нас. 

Петкова потвърди, че основният интерес към проекта АЕЦ "Белене" идва от Китай, но не може да ползват тяхна технология, която противоречи с разпоредбите от ЕС.