Теменужка Петкова: Местният добив от дълбоко Черно море ще ни даде повече енергийна независимост

Предварителните проучвания в блока „Хан Кубрат“ дават основание да се направи и сондаж

Томислав Дончев и Теменужка Петкова

Томислав Дончев и Теменужка Петкова

Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно. Местните ресурси ще ни съдействат за  и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение на сондажния кораб Noble Globetrotter II на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. в Бургас.

Енергийният министър и вицепремиерът Томислав Дончев се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“. По думите на вицепремиера Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е оптимистична перспектива. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

Правителството вече четвърта поредна година концентрира усилията си за изграждане на липсващата инфраструктура и за развитие на пазара на природен газ в страната, подчерта министър Петкова по време на посещението. Тя припомни, че заедно с Европейската комисия е разработена концепция за изграждане на газоразпределителен център и един от възможните източници за захранването му е местният добив.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество – „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.  

Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.